Україна та ООН запускають платформу для повернення біженців

Читать на русском
У четвер, 18 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив з представником ООН посилення співпраці з питань біженців.
Фото: Getty Images

У четвер, 18 липня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з Верховним комісаром ООН з питань біженців Філіппо Гранді. Йшлося про посилення співпраці та створення спеціальної платформи для повернення з-за кордону українських біженців.

Про це повідомляють на сайті МЗС України.

Війна в Україні: як змінювалася кількість біженців, які планують повернутись додомуКількість біженців, які планують повернутися до України, зменшилась. Докладніше – на інфографіці.

За підсумками зустрічі сторони оголосили про спільний запуск онлайн-платформи «Україна – це Дім», яка стане важливим інструментом підтримки зусиль з відновлення та відбудови України, а також повернення українців. Платформа буде надавати переміщеним особам і сім’ям перевірену та актуальну інформацію, яка допоможе їм ухвалити поінформовані рішення щодо можливості повернення з-за кордону до України.

«Ми вітаємо лідерство та координаційну роль УВКБ з надання допомоги українцям як в країні, так і за її межами. Допоки триває російська агресія, наші люди за кордоном продовжують потребувати міжнародної допомоги та підтримки», - заявив Кулеба.

«Водночас ми готові працювати разом над допомогою тим українцям за кордоном, які готові повернутися, у поверненні додому. У цьому зв’язку розраховуємо, що одним з важливих інструментів стане платформа «Україна – це Дім», що розпочинає свою роботу під егідою УВКБ. Ця платформа допоможе людям отримати достовірну та актуальну інформацію з усіх питань, які стосуються повернення до України, побачити, які є можливості та переваги, та зробити поінформований вибір», - додав він.

Міністр також закликав УВКБ до рішучих кроків для захисту українських дітей, депортованих до рф, з метою недопущення їх незаконного усиновлення та забезпечення їхнього безпечного повернення до України.

Нагадаємо, у червні уряд Нідерландів вирішив виділити додаткові 10 мільйонів євро на мовні курси для громадян України, які були змушені залишити свої домівки через повномасштабну російську агресію.

А от влада Литви нещодавно ухвалила рішення закрити програму безкоштовного здобуття вищої освіти для українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: