Байден та Нетаньягу обговорять мирний план щодо Сектора Газа

Читать на русском
Прем'єр-міністр Iзраїлю Біньямін Нетаньягу з президентом США Джо Байденом обговорять угоду про припинення вогню мiж Iзраїлем та ХАМАСом.
Фото: Reuters

Наступного тижня відбудеться зустріч президента США Джо Байдена та прем’єр-міністра Iзраїлю Біньяміна Нетаньяху. Основною темою розмови буде звільнення заручників і угода про припинення вогню, яка зараз знаходиться на столі між Ізраїлем і ХАМАС.

Про це повідомив радник США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає The Times of Israel.

Під час ізраїльського обстрілу у Газі загинули щонайменше 90 палестинців – APПід час масованого удару Iзраїлю по Сектору Газа у суботу, 13 липня, загинули щонайменше 90 людей, серед них - дитина.

За його словами, президент США з прем’єр-міністром Нетаньягу зосередять свою увагу на тому, що буде потрібно для спільної роботи, а потім США працюватимуть з іншими посередниками, щоб досягти цієї угоди в найближчі тижні.

Салліван пояснює, що мирний лан пропозиції був викладений Байденом наприкінці травня. Потім США заручилися глобальною підтримкою угоди та забезпечили прихильність Ізраїлю до неї в червні, а потім отримали від ХАМАС прихильність до «широких рамок» на початку цього місяця.

«Є деталі, які потрібно опрацювати. Як ви чули раніше від секретаря Блінкена, ми вважаємо, що є можливість це зробити. Ми усвідомлюємо, що на цьому шляху залишаються перешкоди. Давайте використаємо наступний тиждень, щоб спробувати подолати ці перешкоди та досягти угоди», – сказав Салліван.

На запитання, наскільки оптимістично він налаштований щодо угоди, Салліван відповів, що навчився на власному досвіді ніколи не використовувати слово оптимізм у тому ж реченні, що й Близький Схід.

«Зараз ми маємо найкращу можливість досягти результату, ніж ми мали після останньої короткої угоди про захоплення заручників у листопаді. Широкі рамки угоди добре зрозумілі і загалом погоджені. Справжня проблема полягає в тому, чи зможемо ми пропрацювати політику обох сторін, психологію обох сторін і, відверто кажучи, практичні аспекти виконання чогось такого складного, як припинення вогню, за таких обставин. Я вважаю, що відповідь на ці запитання – «так». Ми не заспокоїмося, доки не досягнемо цього якнайшвидше», – додав Салліван.

Нагадаємо, нещодавно армія оборони Ізраїлю підтвердила, що командира бригади Хана-Юніса ХАМАСа Рафаа Саламе вбили внаслідок удару на півдні Сектору Газа 13 липня. Представники ЦАХАЛ вважають, його вбивство завдало значного удару по військовому потенціалу ХАМАС.

А 14 липня політичний лідер угруповання ХАМАС Ісмаїл Ханія повідомив міжнародним посередникам про рішення припинити переговори з Ізраїлем. За його словами, таке рішення прийняли через масові вбивства цивільних з боку Ізраїлю, а також «несерйозне ставлення Ізраїлю до переговорів, політику зволікання і перешкоджання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: