Відключення світла: як посилили вимоги до роботи мобільних операторів та інтернет-провайдерів

Читать на русском

Українським мобільним операторам та інтернет-провайдерам посилили вимоги до роботи під час відключень електроенергії. Так, наприклад, оператори повинні забезпечити безперебійний зв'язок протягом 10 годин без світла. Представники ринку заявили Forbes, що на виконання вимог піде 2-3 млрд гривень і все одно повністю їх виконати «нереально». Докладніше про нову постанову Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій – на інфографіці «Слово і діло».

В Україні посилили вимоги до мобільних операторів та інтернет-провайдерів. Як вони повинні працювати при відключеннях світла - на інфографіці.
Працездатність комунікаційних мереж під час відключень електроенергіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно з постановою, до 1 вересня всі об'єкти інфраструктури, що виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну Інтернет-трафіком, мають бути підключені до стаціонарних або пересувних електрогенераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом перших 72 годин.

Такі ж вимоги висунуто вузлам спеціальних служб, до яких підключено комунікаційні центри (станції) оперативно-диспетчерських служб (101, 102, 103, 104 та 112).

Мобільних операторів зобов'язали забезпечити доступність послуг протягом 10 години відсутності електропостачання інфраструктури:

  • до 1 жовтня 2024 року – 60% базових станцій мобільного зв'язку, які розташовані в межах кожної області та забезпечують доступність послуг мобільного зв'язку у кожному районі цієї області;
  • до 1 листопада 2024 року – 70% базових станцій мобільного зв'язку;
  • до 1 грудня 2024 року – 80% базових станцій мобільного зв'язку;
  • До 1 лютого 2025 року – 100% базових станцій мобільного зв'язку (крім мікро базових станцій).

Також до 1 грудня 2024 року потрібно забезпечити роботу протягом 72 годин на випадок відключення електроенергії:

  • щонайменше 25% базових станцій мобільного зв'язку;
  • 70% транспортних вузлів та пунктів магістральних та регіональних електронних комунікаційних мереж, що з'єднують обласні центри;
  • 100% локальних радіомереж доступу до мережі Інтернет, розгорнутих у громадських місцях, за наявності договорів з органами влади.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як українці змінювали операторів мобільного зв'язку під час повномасштабної війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: