Дві країни ЄС звинуватили Україну в порушенні Угоди про асоціацію через заборону транзиту нафти з рф

Читать на русском
Уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС, коли зупинила транзит російської нафти.
Фото: facebook.com/Петер Сійярто

Уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС, коли зупинила транзит нафти російської компанії «Лукойл» своєю територією.

З відповідними заявами виступили голова угорського МЗС Петер Сійярто та його словацький колега Юрай Бланар.

Як Європейський Союз торгує з росією під час війни в УкраїніНа інфографіці – як пандемія та повномасштабна війна в Україні позначилися на торгівлі між країнами Євросоюзу та росією.

Так, Сійярто вважає, що рішення України внести «Лукойл» до свого списку санкцій «загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини».

«Питання енергопостачання є питанням не політичним, а інфраструктурним, і проблема постачання Угорщини нафтою фізично не може бути вирішена без постачання нафти з росії просто тому, що немає іншого альтернативного транспортного маршруту, іншого трубопроводу з інших країн до Угорщини, який міг би поставляти нам достатня кількість нафти...Це рішення України явно порушує Угоду про асоціацію», – сказав він.

Сійярто додав, що постраждала країна-член може розпочати процедуру консультацій із Єврокомісією. У перспективі можливе створення третейського суду та проведення судового процесу протягом сорока днів.

Бланар, у свою чергу, підтримав позицію Угорщини та заявив, що Словаччина також вважає дії України «явним порушенням положення Угоди про асоціацію».

«Ми відкидаємо спробу перетворити Словаччину на політичний інструмент проти Угорщини чи будь-якої іншої країни. Ми обов'язково захищатимемося та використовуватимемо всі можливості європейського права. І при цьому будемо захищати наші суверенні національно-державні інтереси», – написав він у Facebook.

Нагадаємо, що перші санкції проти компанії «Лукойл» було запроваджено в Україні ще у 2018 році. У червні цього року РНБО суттєво їх розширила і додала заборону на транзит.

Як відомо, нещодавно група депутатів Європейського парламенту закликала позбавити Угорщину права голосу в ЄС через миротворчі місії Віктора Орбана в росії та Китаї.

Також повідомлялося, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн скасувала візит єврокомісарів до Угорщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: