Нетаньягу у США анонсував створення антиіранського альянсу

Читать на русском
Прем'єр-міністр Iзраїлю Біньямін Нетаньягу намагався посилити військову підтримку США Iзраїлю та заговорив про потенційний антиіранський альянс.
Фото: Reuters

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в середу, 24 липня, виступаючи перед Конгресом США, представив план щодо «дерадикалізованої» післявоєнної Гази та анонсував потенційний майбутній альянс між Ізраїлем та арабськими союзниками Америки.

Про це пишуть Reuters i The Times of Israel.

Прокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС: реакція країн світуПрокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС. Думки країн щодо цього розділилися, докладніше – на інфографіці.

У промові, яка тривала близько години, Нетаньягу намагався посилити підтримку США Ізраїлю, особливо щодо постачання зброї.

«Швидка військова допомога США може значно прискорити припинення війни в Газі та допомогти запобігти ширшій війні на Близькому Сході», - сказав Нетаньягу.

За його словами, Ізраїль активно бере участь у звільненні заручників ХАМАС. Він сказав, що його післявоєнне бачення полягало в «демілітаризованій і дерадикалізованій Газі» на чолі з палестинцями, які не прагнуть знищити Ізраїль.

Нетаньягу заявив, що Ізраїль не дозволить ХАМАС повернутися до влади, але також не сприйме роль палестинської влади, яка керує частинами окупованого Західного берега.

Окрiм цього, Нетаньягу говорив про перспективи широкого альянсу з безпеки на Близькому Сході між Ізраїлем і його арабськими сусідами. За його словами, так само, як після Другої світової війни був створений союз для протидії радянській загрозі, Америка і Ізраїль повинні створити союз безпеки для протидії зростаючій загрозі з боку Ірану.

Він зауважив, що перспектива такого альянсу з'явилась 14 квітня, коли Іран здійснив ракетну атаку на Ізраїль з використанням безпілотників.

Нетаньягу розглядає цей потенційний новий альянс як природне продовження новаторських угод Авраама, які, за його словами, мають підтримку як республіканців, так і демократів.

Нагадаємо, незабаром відбудетьсязустріч президента США Джо Байдена та прем’єр-міністра Iзраїлю Біньяміна Нетаньягу. Основною темою розмови буде звільнення заручників і угода про припинення вогню, яка зараз знаходиться на столі між Ізраїлем і ХАМАС.

Нещодавно армія оборони Ізраїлю підтвердила, що командира бригади Хана-Юніса ХАМАСа Рафаа Саламе вбили внаслідок удару на півдні Сектору Газа 13 липня. Представники ЦАХАЛ вважають, його вбивство завдало значного удару по військовому потенціалу ХАМАС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: