Омбудсмен розповів, скільки ще дітей окупанти вивезли з України «на оздоровлення» в рф

Читать на русском
Росіяни вивезли 1000 дітей з тимчасово окупованих територій Херсонської області у Кабардино-Балкарію нібито на оздоровлення.
Ілюстративнефото: АР

Російські загарбники вивезли ще тисячу дітей з окупованої частини Херсонської області. Окупанти пояснили це «оздоровленням», яке діти нібито отримають в Кабардино-Балкарії.

Про це йдеться у заявіу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця на сторінці у Telegram.

«Росіяни вивезли 1000 дітей з тимчасово окупованих територій Херсонської області у Кабардино-Балкарію на «оздоровлення», - повідомив Лубінець.

Згідно з його словами, за понад два роки від початку повномасштабного вторгнення українських дітей віком від 6,5 до 16 років країна-агресор систематично вивозить за тисячі кілометрів від дому «ознайомитися з красою» російського регіону, який взяв шефство над окупованими територіями Херсонською областю.

«Більшість з цих дітей мають батьків, які своєю чергою, ймовірно, надають дозвіл на вивезення дитини. Однак наскільки такий вибір є вільним в умовах окупації, лишається відкритим питанням», - пояснив омбудсмен.

Лубінець також зазначив, що під час таких поїздок діти вимушено переймають не лише культуру та традиції ворожої держави.

«Там залучається потужний ресурс для знищення їх української ідентичності, що своєю чергою є складовою геноцидної політики рф», - підкреслив він.

Як нагадав Лубінець, процес повернення таких дітей додому є складним та тривалим.

Нагадаємо, нещодавно на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще сімох дітей, які мешкали в окупованій частині Херсонської області.

Раніше стало відомо, Канада оголосила про виділення 15 млн доларів на підтримку реінтеграції переміщених дітей, які повертаються в Україну.

Також повідомлялося, що Європейський Союз став спостерігачем Міжнародної коаліції з повернення українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: