Зеленський підписав закон для реструктуризації державного боргу України

Читать на русском
Зеленський підписав закон, який дозволяє призупинити виплати по зовнішньому боргу України у разі потреби.
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №11396, який надає уряду можливість відстрочити виплати за зовнішнім боргом до 1 жовтня.

Про це повідомляється на сайті українського парламенту.

Які країни світу переживали дефолтні події за останні 25 роківУкраїні прогнозують дефолт, якщо з кредиторами не буде угоди щодо боргу. На інфографіці – які країни переживали дефолтні події за останні 25 років.

Згідно з карткою, законопроєкт 24 липня було направлено до Офісу президента й 31 липня він повернувся до парламенту вже з підписом Зеленського. Відтепер Кабінету Міністрів надається право призупинити виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року.

Як зазначається, документ містить два основні положення, а саме:

  • надає уряду право тимчасово призупинити виплати за зовнішнім державним боргом у разі необхідності. Зокрема, якщо не буде досягнуто офіційну угоду щодо реструктуризації до 10 серпня, коли настає термін купонних виплат за одним з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році.
  • дозволяє уряду включити гарантований державою борг колишнього «Укравтодору» в державний борг і провести його реструктуризацію. Це стосується серії єврооблігацій 2021 року на суму 700 млн доларів та відсотків.

При цьому, за словами голови бюджетного комітету Верховної Ради Роксолани Підласи, дозвіл на призупинення виплат надається, «якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням в 2026 році».

Нагадаємо, 18 липня Верховна рада ухвалила закон, який дав право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року.

У той же день повідомлялося, що Україна та власники її облігацій розпочали новий раунд офіційних переговорів про більш ніж 20 млрд доларів боргу.

Згодом стало відомо, що Києву вдалося досягти домовленостей із Комітетом власників єврооблігацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: