Лідер Iрану наказав завдати удару по Iзраїлю за вбивство Ханії – NYT

Читать на русском
Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї віддав наказ атакувати Iзраїль в якості помсти за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.
Фото: NYT

За даними трьох іранських чиновників, верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї віддав наказ Ірану завдати прямого удару по Ізраїлю в якості помсти за вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.

Про це повідомляють офіційні особи, пише The New York Times.

Хто з лідерів та командирів ХАМАС був ліквідований після нападу на ІзраїльІзраїль після нападу бойовиків ХАМАС у жовтні систематично знищує лідерів угруповання. Більше – на інфографіці.

«Хаменеї віддав наказ на екстреному засіданні Вищої ради національної безпеки Ірану в середу вранці, незабаром після того, як Іран оголосив про вбивство Ханії», – повідомили троє іранських чиновників, які просили залишитися анонімними.

У свою чергу Ізраїль, який воює з ХАМАС у секторі Газа, не визнав і не заперечував вбивство Ханії, який був у Тегерані на інавгурації нового президента Ірану.

Алі Хаменеї, який має останнє слово в усіх державних справах, а також є головнокомандуючим збройними силами, доручив військовим командирам Революційної гвардії та армії підготувати плани як нападу, так і оборони у випадку, якщо війна розшириться, і Ізраїль або Сполучені Штати завдадуть удару по Ірану.

У своїй публічній заяві про смерть Ханії лідер Iрану дав зрозуміти, що його держава помститься.

«Ми вважаємо помсту за його кров нашим обов’язком, оскільки це сталося на території Ісламської Республіки. Ізраїль створив умови для отримання суворого покарання», – заявив Хаменеї.

Ханію було вбито приблизно о 2 годині ночі за місцевим часом після відвідування церемонії та зустрічі з паном Хаменеї. Це вбивство шокувало іранських чиновників, які описали його як перетин червоної лінії.

Багато іранських прихильників уряду та офіційних осіб висловили обурення нездатністю перешкодити вбивству, заявивши, що лише кілька високопоставлених співробітників служби безпеки могли знати, де перебуває Ханія.

Нагадаємо, голову політичного бюро організації ХАМАС Ісмаїла Ханію було вбито сьогодні, 31 липня, вранці в Тегерані.

Пізніше верховний лідер аятола Алі Хаменеї заявляв, що Іран «вважає своїм обов'язком» помститися за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії. Вбивство Ханії засудили президент та прем'єр-міністр Палестини. У Китаї також сказали, що «рішуче виступають проти вбивства» Ханії та засуджують його.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: