СБУ затримала священика УПЦ МП, який готував удари по ешелонах ЗСУ

Читать на русском
СБУ затримала священника УПЦ МП, який готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині. До повномасштабної війни його завербували спецслужби рф.
Фото: СБУ

Затримано священика УПЦ Московського патріархату, який був агентом російського ГРУ і готував удар по ешелонах ЗСУ у Харківській області.

Про це повідомляє СБУ.

Рада розгляне заборону УПЦ МП вже у серпніВерховна рада більше не працюватиме цього тижня. Наступне засідання розпочнеться з розгляду заборони УПЦ МП, уже у серпні.

Правоохоронці нейтралізували агентурну мережу росіян, яка коригувала обстріли по об'єктах критичної інфраструктури України. Було затримано двох агентів, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, які перевозили особовий склад, техніку та боєприпаси на передову.

Одним із них виявився настоятель Харківського храму УПЦ (МП), завербований спецслужбою рф ще до повномасштабної війни.

Після вторгнення із затриманим зв'язалися із російського ГРУ. «Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Щоб отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого – працівника місцевої філії Укрзалізниці. Встановлено, що посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони», – розповіли у СБУ.

Агентів затримали. Під час обшуку у них вилучено мобільні телефони та сім-картки різних операторів з доказами розвідувально-підривної діяльності.

Клірику та його спільнику оголосили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Нагадаємо, раніше СБУ оголосила підозру протоієрею УПЦ МП Геннадію Шкілю, який разом із гауляйтером Володимиром Сальдо закликав до «приєднання» Херсонської області до росії.

У травні під домашній арешт відправили голову Запорізької та Мелітопольської єпархії УПЦ (МП) Луку (Андрія Коваленка). Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі та підриві національної безпеки на користь рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: