Що відомо про Курську АЕС у російському Курчатові

Читать на русском

У Курській області росії вже три дні тривають бої. Українські військові (офіційно їх дії там не підтверджувалися) просунулися вглиб території орієнтовно на 35 км, є повідомлення, що бої точаться на околицях міста Суджа. Україна мовчить з приводу операції, тому аналітикам залишається лише гадати про її цілі. Одна з версій – новий фронт було відкрито, щоб відтягнути російські війська з Харківської та Донецької областей, де вони наступають. Також допускають спроби України створити «буферну зону» на кордоні та використовувати її як аргумент у переговорах.

Росіяни висловлювали припущення про те, що Україна хоче захопити Курську АЕС у Курчатові. The Economist з посиланням на джерела в Генштабі написало, що такий варіант є малоймовірним – для цього потрібно подолати 60-кілометровий марш від кордону та зібрати набагато більші сили. Росія, проте, заявила, що посилила охорону атомної станції, а сьогодні мер Курчатова поскаржився, що обстановка в місті «напружена» і бойові дії проходять за кілька десятків кілометрів від них. «Слово і діло» вирішило зібрати основні факти про Курську атомну електростанцію.

Курська АЕС розташована в місті Курчатові – приблизно 50 км від Курська, 85 км від Суджі і 60 км від кордону з Сумською областю.

Потужність атомної станції становить 4 тисячі МВт. На станції чотири енергоблоки: перший був запущений у 1976 році, другий – у 1979 році, третій – у 1983 році, четвертий – у 1985 році. Планувалося також будівництво п'ятого енергоблоку, але воно було заморожене через аварію на Чорнобильській АЕС. Остаточно від добудови відмовилися у 2012 році.

Перший та другий енергоблоки атомної станції були зупинені та працюють у режимі без генерації. Працюючі енергоблоки №3 та №4 мають загальну потужність 2 тисячі МВт, їх планують вивести з експлуатації у 2033 та 2023 роках відповідно.

АЕС забезпечує електроенергією більшість промислових підприємств Курської області. Електроенергія атомної станції надходить до 19 регіонів рф.

Замість енергоблоків, що вибувають з експлуатації, поруч споруджується Курська АЕС-2 (основні роботи розпочали в 2018 році). Проєкт включає чотири енергоблоки з російськими реакторними установками типу ВВЕР-ТОІ, потужність кожного складе 1200 МВт.

Запуск першого енергоблоку заплановано на 2024 рік, а введення АЕС-2 в експлуатацію – на 2025 рік. Термін роботи кожного енергоблоку становитиме 60 років.

Паралельно триває будівництво другої черги Курського водосховища. Цей проєкт намагаються реалізувати з 1978 року, але будівництво потребує переселення 12 населених пунктів.

Нагадаємо, росія визнала обстановку в Курській області надзвичайною ситуацією федерального характеру.

Вночі в Рильському районі було знищено колону російської військової техніки, в мережі показали відео з наслідками.

Російський диктатор володимир путін лише один раз, 7 серпня, прокоментував ситуацію в Курській області. Дмитро Медведєв закликав йти «до Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Миколаєва, Києва і далі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: