Армія дронів: як зростають масштаби виробництва та постачання

Читать на русском

Україна після початку повномасштабної війни стала практично з нуля розвивати ринок безпілотників і зробила їхнє виробництво одним із пріоритетів в оборонці. За два роки, як стверджують у Міністерстві цифрової трансформації, обсяги виробництва вдалося збільшити у 100 разів. А, за даними Defense One, Україна навіть виготовляє вдвічі більше дронів, ніж США. На інфографіці «Слово і діло» – як зросли масштаби виробництва та постачання до ЗСУ.

Станом на літо 2022-го держава могла закупити дрони лише у семи виробників. Нині їхня кількість зросла більш ніж у 14 разів і перевищує сотню. При цьому майже всі дрони (а саме 96%), які закуповує держава, вітчизняного виробництва.

У перший рік повномасштабної війни держава законтрактувала лише 2,1 тисячі дронів.

В 2023 році було законтрактовано вже понад 300 тисяч безпілотників (90% були українського виробництва). У Міністерстві цифрової трансформації розповідали, що закупівлі деяких груп безпілотників зросли у сотні разів у порівнянні з попереднім роком.

Наприклад, в 2022-му було закуплено всього 500 FPV-камікадзе, а в 2023-му – близько 100 тисяч. Також у 50 разів збільшилася кількість літаків-камікадзе з далеким діапазоном, у 80 разів – кількість коптерів, які можуть здійснити за ніч до 10 вильотів, у 70 разів – кількість Mavic.

За перше півріччя 2024-го держава вже законтрактувала понад мільйон дронів, у тому числі FPV, далекобійних, розвідувальних та інших типів. При цьому наприкінці минулого року Володимир Зеленський обіцяв, що така кількість безпілотників буде виготовлена за весь рік.

В 2022 році українській армії поставили близько тисячі дронів, в 2023-му – вже понад 100 тисяч. За шість місяців цього року ЗСУ отримали 600-700 тисяч дронів.

Нагадаємо, Україна в липні вперше запустила більше далекобійних дронів, ніж росія.

Докладніше про роль безпілотників у війні можна дізнатися з відео «Слово і діло».

Також ми розбиралися, як працює отримання контракту від держави на виробництво безпілотників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: