Українцям дозволили задекларувати трофейну зброю

Читать на русском
Рада на тлі контрнаступу ЗСУ в Курській області росії ухвалила закон, який регулює питання трофейної зброї.
Генштаб ЗСУ

Верховна рада надала цивільним особам право задекларувати зброю та боєприпаси до неї. Це також стосується трофейної зброї.

Про це повідомила народний депутат Ірина Геращенко у Telegram.

У МВС підрахували, скільки зброї може бути на руках в українцівУкраїнці мають на руках до 5 мільйонів одиниць зброї, а також боєприпаси. Переважна кількість зброї, яка видана громадянам України, є облікованою. Але є й трофейна.

Так, Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9538, який регулюватиме питання трофейної вогнепальної зброї, а також встановлює порядок отримання, декларування та поводження з нею.

Відповідно до законопроєкту, громадяни зобов'язані здати отриману чи задекларовану ними вогнепальну зброю та невикористані боєприпаси до неї до органів (підрозділів) Нацполіції не пізніше ніж через 90 днів після припинення або скасування дії військового стану.

Йдеться про такі види зброї, як бойовий пістолет, автомат, снайперська гвинтівка відповідного калібру, проте такий припис не поширюється на гранатомети, кулемети та вибухонебезпечні речовини.

Громадяни, які знайшли вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, будуть зобов'язані протягом 24 годин повідомити про це Національну поліцію, передати знахідку поліцейському для подальшого складання або декларування.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський закликав Верховну Раду терміново зібратися для розгляду низки питань. За його словами, зокрема, потрібно було врегулювати питання трофейної зброї, яку наші воїни здобувають у боях.

Сьогодні Рада також дозволила звільняти військових від відповідальності за перше СЗЧ та дезертирство.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: