Як велика війна позначилася на прибутках українських мобільних операторів

Читать на русском

Українським мобільним операторам під час великої війни, як і всім українцям, живеться непросто. «Київстар» пережив найпотужнішу кібератаку, заявивши про збитки приблизно у 3,6 млрд гривень. Крім того, цього літа українським мобільним операторам та інтернет-провайдерам посилили вимоги для роботи під час відключення електроенергії. На виконання цих норм, за словами представників ринку, знадобляться мільярди гривень. «Слово і діло» вирішило подивитися, який прибуток отримували основні мобільні оператори України до та під час повномасштабної війни та чи справді справи у них суттєво погіршилися.

Які фінансові результати показали мобільні оператори України до та під час великої війни – на інфографіці.
Прибуток мобільних операторівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вивчивши фінансові звіти компаній та за допомогою аналітичної системи YouControl ми порівняли результати трьох найбільших мобільних операторів України Kyivstar, Vodafone та Lifecell у період з 2018 по 2023 року. Для наочності використали два критерії: дохід від надання послуг та чистий фінансовий результат компанії.

Kyivstar

До початку повномасштабного вторгнення (з 2018 по 2021 рік) оператор отримував найбільший серед його конкурентів дохід від своїх послуг (19, 22,25, 28 млрд грн), і відповідно найбільший чистий прибуток (6, 8, 10 11, млрд грн).

З 2022 по 2023 рік оператор також залишився у лідерах з доходу серед двох інших компаній. У перший рік великої війни Kyivstar отримав рекордні за всі роки майже 31 млрд грн доходу за надання своїх послуг. Чистий прибуток склав 9,5 млрд грн.

А в 2023 році дохід компанії взагалі виріс до 33 млрд грн. Але збільшилися і видатки, зокрема, через кібератаку. Попри це компанія заробила 10,5 млрд грн.

Vodafone

З 2018 до 2021 року доходи оператора поступово зростали з 12 до 19 млрд грн. Чистий прибуток був порівняно невеликий (1,7-2,5 млрд грн) і лише у 2021 році компанія отримала 3,8 млрд грн прибутку.

У 2022 році оператор отримав 19 млрд грн, а у 2023 році – майже 21 млрд грн надходжень за свої послуги, проте під час великої війни заробити компанії вдалося не так багато (1 млрд грн та 5 млрд грн відповідно).

За загальним результатом чистого прибутку Vodafone опинився на другому місці.

Lifecell

Надходження компанії до повномасштабної війни становили від 5 до 8 млрд грн на рік. У 2022 році вони зросли до 9 млрд грн, а у 2023 – у до 11,7 млрд грн. При цьому у 2018 та 2019 році оператор був у мінусі за своїми фінансовими результатами. Лише у 2020 році чистий прибуток вийшов на рівень 2,6 млрд грн. Однак у 2021 році знову опустився до 0,6 млрд грн. З приходом великої війни Lifecell заробив 1 млрд грн за 2022 рік та 2,6 млрд грн за 2023 рік.

Таким чином ми бачимо, що до війни дві з трьох компаній мали порівняно стабільне співвідношення у графі дохід та чистий прибуток, третя – була в мінусі.

З повномасштабним вторгненням росіян надходження всіх трьох основних українських операторів пішли вгору. Kyivstar, втративши багато грошей через грудневу кібератаку, не зміг вийти на свій максимальний рівень чистого прибутку. Vodafone отримав найвищий прибуток за всі роки, а Lifecell вийшов на рівень заробітку 2020 року.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як українці змінювали операторів мобільного зв'язку під час повномасштабної війни.

Також ми писали, як посилили вимоги до роботи мобільних операторів та інтернет-провайдерів під час відключення світла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: