Хто із лідерів країн-союзників отримав державні нагороди України

Читать на русском

Володимир Зеленський після початку повномасштабної війни вручив державні нагороди України майже трьом десяткам іноземних лідерів. Це глави країн-союзників, які активно виділяли Україні військову допомогу, приймали біженців та всіляко підтримували нашу боротьбу проти російської агресії. «Слово і діло» пропонує на інфографіці подивитися, хто ці лідери і чим були нагороджені.

Майже три десятки іноземних лідерів за час повномасштабної війни отримали від Зеленського державні нагороди.
Кого з лідерів країн-союзників відзначили держнагородами України під час великої війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Шість світових лідерів, за нашими підрахунками, отримали Орден Свободи. Цю нагороду було встановлено у 2008 році указом Віктора Ющенка. Її вручають за заслуги у затвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвиток демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоювання конституційних прав та свобод.

Зеленський вручив цей орден двом уже колишнім прем'єр-міністрам Британії – Борису Джонсону та Ріші Сунаку, президенту Аргентини Хав'єру Мілею, прем'єрці Данії Метте Фредеріксен, прем'єрці Італії Джорджії Мелоні та прем'єру Канади Джастіну Трюдо.

Більшість лідерів союзних країн Зеленський нагородив Орденом князя Ярослава Мудрого, заснованим у 1995 році. Його вручають за заслуги перед українцями у галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, а також за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність

Орден І ступеня отримали експрем'єр Італії Маріо Драгі, прем'єр Чехії Петро Фіала, прем'єр Нідерландів Марк Рютте, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, прем'єр Іспанії Педро Санчес, президентка Словаччини Зузанна Чапутова, прем'єр Бельгії Александер де Кроо, прем'єр Японії Фуміо Кісіда, президент Гватемали Алехандро Джамматтеї, прем'єр Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман аль-Сауд, прем'єр Албанії Еді Рама, президент Естонії Алан Каріс, прем'єр Швеції Ульф Крістерссон, президент Коста-Ріки Родріго Чавес Роблес.

Орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня був вручений вже колишньому прем'єру Польщі Матеушу Моравецькому, експрем'єрці Естонії Каї Каллас, прем'єрці Литви Інгріду Шимоніті та прем'єру Катару Мохаммеду бін Абдулрахман бін Джассім Аль Тані.

Орденом ІІІ ступеня нагороджено вже колишнього прем'єра Камбоджі Хун Сена.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола, прем'єрка Данії Федеріксен та прем'єрка Латвії Евіка Силіня отримали від Зеленського Орден княгині Ольги І ступеня.

Ордер був затверджений указом Леоніда Кучми від 1997 року. Їм нагороджують жінок за особисті заслуги у державній, виробничій, громадській, науковій, освітній, культурній, благодійній та інших сферах суспільної діяльності.

«Слово і діло» також пропонує згадати, які премії та звання присудили Зеленському та народу України у перший рік повномасштабної війни.

В 2023 році президент України отримав найвищу нагороду Польщі – Орден Білого Орла. Крім того, Еммануель Макрон нагородив Зеленського орденом Почесного легіону, у Франції це найвища нагорода, яку присуджують за військові чи громадянські заслуги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: