Позбавлення держнагород зрадників України: законопроєкт ухвалили за основу

Читать на русском
Верховна рада має намір дозволити позбавляти державних нагород зрадників України, закон ухвалено у першому читанні.
president.gov.ua

Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт, який передбачає можливість позбавлення державних нагород осіб, яких визнали зрадниками України.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram у вівторок, 20 серпня.

Кого та за що можуть позбавити державних нагород: деталі законопроєкту ЗеленськогоЗ'явився текст законопроєкту Зеленського щодо позбавлення державних нагород. Президент пропонує, щоб це могли робити суди та РНБО.

За його даними, законодавчу ініціативу №11410 підтримали за основу 341 депутат.

Згідно з документом, до Кримінального кодексу буде внесено нове додаткове покарання – позбавлення державних нагород за скоєння певних злочинів. Суд при ухваленні вироку буде зобов'язаний розглянути, чи є підстави для позбавлення нагород.

Також передбачається можливість позбавлення нагород за рішенням РНБО.

Встановлюється, що особа, яка позбавлена ​​державних нагород України, позбавляється права на всі права та пільги, передбачені для осіб, нагороджених такими нагородами.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що зрадники, які втекли в росію після 24 лютого, які працюють на війну колаборанти, всі злочинці, які пішли на службу до лав росії, повинні бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні.

Також у серпні Зеленський підписав закон, що дозволяє відновлювати офіцерів у військовому званні під час воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: