У Мінцифри назвали вартість новітнього дрону-ракети «Паляниця»

Читать на русском
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що вартість кожної української розробки, ракети-дрону Паляниця, становить менше $1 млн.
Укрінформ

Вартість української ракети-дрону «Паляниця», про перше успішне застосування якої заявив президент Володимир Зеленський, становить менше 1 мільйона доларів.

Про це віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив в інтерв′ю Associated Press.

«Неназваний фахівець і Федоров заявили, що кожна ракета коштує менше $1 мільйона, і військові звертаються до приватного сектору з метою подальшого зниження ціни виробництва», - йдеться у матеріалі видання.

Згідно зі словами міністра, Україна наразі активно займається нарощуванням виробництва цієї новітньої далекобійної зброї.

«Думаю, вона кардинально змінить ситуацію, оскільки ми отримаємо змогу завдавати ударів там, де росія зараз не очікує», - зазначає міністр.

Федоров відмовився уточнити дальність або поточні поставки, посилаючись на міркування безпеки, але сказав, що він бере участь у проектах з розробки вітчизняних ракет з кінця 2022 року.

Один з фахівців, залучених до проекту створення ракети дальнього радіусу дії, сказав виданню, що це «абсолютно нова розробка, з нуля», яка розпочалася близько 18 місяців тому.

«Це не продовження старого радянського проекту», - сказав фахівець на умовах анонімності з метою збереження таємниці проекту.

Очільник Мінцифри наголосив, що український приватний бізнес «дуже швидко продукує ідеї» та наразі є основним постачальником дронів для ЗСУ, в тому числі водних.

«Україна матиме усі типи ракет. Якщо у нас буде таке власне озброєння, ми почуватимемося більш упевненими й незалежними», - зазначив міністр.

Як відомо, українська ракета-дрон «Паляниця» була розроблена за півтора року. Вона може досягати кілька десятків російських військових аеропортів.

Нагадаємо, 24 серпня українські військові вперше завдали удару по російських військових за допомогою ракети-дрона «Паляниця».

Зеленський додав, що українські спеціалісти уже працюють над іншими далекобійними ракетами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: