Чотири найбільш масштабні атаки дронів на росію: наслідки

Читать на русском

Українські дрони стали серйозною проблемою для росії: тепер за одну ніч територію країни-агресора (і окупований Крим) може атакувати понад сотня безпілотників. Враховуючи наслідки таких атак – ураження аеродромів, НПЗ, нафтобаз, складів боєприпасів та інших об'єктів – можна сказати, що збитки рф перевищують витрати України. На інфографіці «Слово і діло» – останні найбільш масштабні нальоти дронів на росію.

Обираючи найбільш масштабні атаки, ми орієнтувалися на кількість дронів, про знищення яких заявляло російське Міністерство оборони. Кількість запущених по своїй території безпілотників росія не називає, тобто, насправді, їх може бути ще більше.

Україна, навіть підтверджуючи атаки, також не повідомляє, скільки засобів для цього було використано.

Остання атака на росію, яка відбулася вночі 1 вересня, була найбільшою – росіяни заявили про збиття 158 безпілотників.

Дрони атакували загалом 16 регіонів: Москву та Ярославль, а також Курську, Брянську, Воронезьку, Бєлгородську, Рязанську, Московську, Калузьку, Липецьку, Тульську, Тамбовську, Смоленську, Орловську, Тверську та Іванівську області.

Всупереч повідомленням росіян про те, що «все збито», відомо про ураження мінімум чотирьох об'єктів. Внаслідок атаки сталася пожежа на Московському нафтопереробному заводі «Газпромнефти» у Капотні. Мер столиці заявив, що пожежа була в «окремому технічному приміщенні», але, за даними Reuters, після інциденту завод зупинив половину потужностей (на ремонт піде приблизно п'ять-шість днів).

Також були атаковані електростанції у Каширі (Московська область) та Конаково (Тверська область). У Конакові під удар потрапила газорозподільна мережа.

Друга за масштабністю атака на росію була 21 червня: у Міноборони заявили про збиття 120 дронів. Під удар потрапили Волгоградська область та Краснодарський край, акваторія Чорного моря та окупований Крим.

У Генштабі підтвердили, що завдали удару по Афіпському, Ільському, Краснодарському та Астраханському нафтопереробним заводам. Також були атаковані радіолокаційні станції та центри радіоелектронної розвідки у Брянській області та тимчасово окупованому Криму.

ЗМІ також повідомляли про атаку на військовий аеродром у Єйську. У Генштабі ж заявили, що завдали успішного удару по місцях зберігання «шахедів», навчальних корпусах, пунктах управління та зв'язку розрахунків цих безпілотників у Краснодарському краї.

14 серпня у росії заявили, що знищили 117 безпілотників. Під ударом були Бєлгородська, Брянська, Волгоградська, Воронезька, Курська, Нижегородська, Орловська та Ростовська області.

Генштаб підтвердив ураження одразу чотирьох військових аеродромів росіян: «Халіно», «Саваслейка», «Борисоглебськ» та «Балтимор».

Четверта за масштабністю атака відбулася 17 травня – 108 «збитих» дронів. Окрім окупованого Криму, безпілотники атакували Бєлгородську та Курську області, а також Краснодарський край.

У Криму пошкодження зазнала електрична підстанція «Севастополь» (у місті вводили відключення світла). Були також атаковані порти у Севастополі та Новоросійську.

У Краснодарському краї атаки зазнав Туапсинський нафтопереробний завод. За інформацією Reuters, роботу заводу було екстрено зупинено через пошкодження установки з виробництва зрідженого нафтового газу.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, як часто Україна завдає ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму.

24 серпня стало відомо, що Україна вперше застосувала нову ракету-дрон «Паляниця». «Слово і діло» зібрало її характеристики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: