Російські НПЗ продовжують палати: чи впливає це на обсяги переробки

Читать на русском

У росії вже чотири дні не можуть загасити пожежу на нафтобазі в Пролетарську Ростовської області, яка спалахнула після атаки безпілотників 18 серпня. Лише з початку цього року під удар потрапило близько трьох десятків російських НПЗ. Владі рф довелося продовжити заборону на експорт бензину. «Слово і діло» вирішило подивитися на обсяги переробки нафтопродуктів в росії і порівняти їх до і після активних ударів по російській нафтопереробній інфраструктурі. Поки що динаміку важко назвати вкрай оптимістичною. Подробиці – на інфографіці.

На підставі даних Bloomberg, яке посилається на своє джерело в рф, ми розглянули період по місяцях від початку повномасштабного вторгнення (лютого 2022 року) до серпня цього року. Для розрахунку було взято середній показник обсягу переробки нафтопродуктів на добу (млн барелів).

Варто зазначити, що перевірити достовірність інформації від анонімного джерела Bloomberg ми не можемо. Відповідно, ці дані можна вважати відносними.

Так, у лютому 2022 року російські заводи та бази переробляли в середньому 5,81 млн барелів нафти на добу. Протягом року показник коливався і до грудня знизився до 5,68 млн барелів.

У 2023 році НПЗ розпочали з показника у 5,66 млн барелів. За рік він дещо знизився – до 5, 51. При цьому саме в 2023 році Україна почала завдавати перших ударів у відповідь по території росії, під які потрапили і російські нафтопереробні заводи.

Найбільш активним періодом атак українських дронів по «країні-бензоколонці» можна назвати початок 2024 року. За два місяці зими було атаковано приблизно 10 російських нафтобаз, серед яких у Клинцях, Санкт-Петербурзі, Орлі, Туапсе, Курську та Долгом. Також була атакована нафтобаза у Гвардійському в окупованому Криму, Рязанський НПЗ, завод «Лукойл-Нижегороднафтооргсинтез» та завод у Волгограді.

З січня по березень 2024 року обсяги переробки нафтопродуктів в рф знизилися з 5,45 до 5,22 млн барелів на день.

Атаки на нафтопереробну структуру країни-агресорки тривали. Весною дронами було атаковано ще близько 20 НПЗ, серед яких Слов'янський, Новошахтинський, Нижньокамський, Туапсинський, Волгоградський, Калузький, Салаватський, Рязанський.

Саме в червні було зафіксовано найнижчий середній показник по переробці нафтопродуктів з 2022 року - 5,20 млн барелів на добу. Однак у липні росія, якщо дані джерела Bloomberg достовірні, знову вийшла майже на той самий показник, з якого почала рік – 5,43 млн барелів.

При цьому в серпні пожежі на нафтобазах в рф через атаки українських дронів тривали.

Нагадаємо, на карті «Слово і діло» можна докладно подивитися, які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотники.

Наприкінці червня президент Володимир Зеленський повідомляв, що вже уражено понад 30 нафтопереробних заводів та нафтобаз у росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: