Що відомо про балістичні ракети, які Іран може передати росії

Читать на русском

Європейські союзники очікують, що найближчим часом Іран, окрім «шахедів», передасть росії балістичні ракети. Тип ракет та обсяг поставок точні не відомі. Водночас джерела Reuters стверджують, що країни у грудні підписали контракт на постачання Fath-360 та ще однієї балістичної ракетної системи Ababil. Що про них відомо – на інфографіці «Слово і діло».

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що отримання росією Ababil або Fath-360 від Ірану може дозволити завдавати ударів по близьких цілях в Україні, заощаджуючи при цьому власні ракети, такі як «Іскандер» (дальність до 500 км), для ударів по дальніх об'єктах.

Про балістичну ракету Ababil (клас земля-земля) відомо небагато. Вона була представлена на московській виставці «Армія-2023», де було озвучено деякі характеристики озброєння: довжина – 3,7 м, маса – 240 кг, дальність – до 90 км.

Ракета є у двох версіях: з інерційною та супутниковою навігацією, а також оснащена оптико-електронною системою наведення.

Більше інформації у публічному просторі про тактичну балістичну ракету класу земля-земля Fath-360. Її довжина складає 5,1 м, діаметр – 0,4 м, вага – 790 кг (бойова частина важить 150 кг).

Ракета здатна досягати швидкості 4900 км/год, її дальність польоту – до 120 км (точність становить до 30 метрів).

Система наведення Fath-360 складається з інерційної системи та супутникової навігації.

Раніше ми писали про те, як інші диктатори допомагають володимиру путіну вести війну проти України.

Нагадаємо, 24 серпня стало відомо, що Україна вперше застосувала нову ракету-дрон «Паляниця». «Слово і діло» зібрало її характеристики.

З інфографіки можна дізнатись, скільки коштують ракети до систем протиповітряної оборони, які закривають небо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: