Велике перезавантаження: звільнення та призначення в уряді Шмигаля

Читать на русском

В українській владі відбулося найбільше за час повномасштабної війни перезавантаження – Володимир Зеленський, щоб надати «нової енергії» вирішив змінити половину складу Кабміну. Втім нових міністрів не можна назвати «новими обличчями»: вони вже були в уряді, Офісі президента або на посадах в обласних адміністраціях. Хто тепер хто – на інфографіці «Слово і діло».

Посаду міністра закордонних справ України замість Дмитра Кулеби наразі обіймає Андрій Сибіга.

Кулеба, як підрахувало «Слово і діло», працював на посаді міністра 1646 днів. Публічно причина його звільнення не називалася, але про неї написало «Суспільне»: за даними видання, на засіданні фракції «Слуга народу» Володимир Зеленський сказав, що Кулебі «бракує енергії для просування надання зброї». А видання Politico написало про конфлікт Кулеби з Андрієм Єрмаком.

Сибіга – кадровий дипломат. Він працював у структурі міністерства, був послом України в Туреччині, а також заступником керівника Офісу президента (звідки у квітні повернувся до МЗС на посаду першого заступника Кулеби).

Було звільнено міністра юстиції Дениса Малюську, який почав працювати ще за Олексія Гончарука (1 833 дні на посаді). ЗМІ писали, що він давно хотів піти з посади.

Об'єднану посаду – віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та міністерки юстиції – обійняла Ольга Стефанішина. «Вважаю, що ключовим на сьогоднішній день є відновлення та переорієнтація функції правової політики Міністерства юстиції та її узгодження з переговорним процесом про членство в ЄС», – пояснила вона своє завдання.

Олексій Кулеба, який уже обіймав посаду керівника Київської ОВА та заступника голови ОПУ, тепер став віцепрем'єром з відновлення – міністром розвитку громад та територій. Раніше це відомство, яким керував Олександр Кубраков, хотіли поділити на Міністерство інфраструктури та Мінрегіон.

Змінився міністр із питань стратегічних галузей промисловості: замість Олександра Камишіна, який пропрацював 533 дні, з Укроборонпрому прийшов Герман Сметанін. Камишін же переходить до Офісу президента.

Руслан Стрілець після 874 днів роботи звільнений з посади міністра екології. Його місце зайняла його перша заступниця Світлана Гринчук.

Скільки міністри заробили за другий рік повномасштабної війниНа інфографіці – скільки члени українського уряду, згідно з деклараціями, заробили в 2023 році.

Матвій Бідний після 302 днів у статусі в.о. став міністром молоді та спорту. Раніше, з липня 2020 року, він був заступником міністра.

Віталій Коваль перейшов із посади голови Фонду державного майна на посаду міністра аграрної політики. Нагадаємо, що до роботи у Фонді він очолював Рівненську ОДА.

Ростислав Карандєєв більше року був виконувачем обов'язків міністра культури та інформаційної політики. Сьогодні відомство, яке перейменували на Міністерство культури та стратегічних комунікацій, очолив Микола Точицький.

Точицький – дипломат: він працював у Міністерстві закордонних справ, був послом у Бельгії та Люксембурзі, а з квітня – заступником Єрмака.

Міністерство у справах ветеранів очолила Наталія Калмикова (в.о. міністра 210 днів був Олександр Порхун, він переходить до Офісу президента). Калмикова раніше була виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду, а у вересні 2023 року стала заступницею міністра оборони з питань соціального розвитку.

І, нарешті, з посади віцепрем'єрки – міністерки з питань реінтеграції окупованих територій з другої спроби звільнили Ірину Верещук. Вона також займатиметься соціальними питаннями в ОПУ.

Це міністерство поки що залишається без керівника, його можуть трансформувати у Міністерство єдності.

Нагадаємо, «тривалість життя» українських урядів можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: