Удар по «Охматдиту»: командувачу ВПС росії повідомили про підозру в організації атаки

Читать на русском
Командувачу Військово-повітряними силами рф Сєргію Кобилашу повідомлено про підозру в організації удару по дитячій лікарні Охматдит.
Фото: Офіс генпрокурора

Правоохоронці повідомили про підозру в організації удару по дитячій лікарні «Охматдит» командувачу Військово-повітряних сил росії Сергію Кобилашу.

Про це повідомляють Офіс генпрокурора та СБУ.

Ракетний удар по «Охматдиту»: СБУ назвала факти, що вказують на відповідальність росіїСБУ має нові докази, що підтверджують цілеспрямований удар росіян по київській лікарні Охматдит.

На момент ракетної атаки на лікарню, 8 липня цього року, Кобилаш обіймав посаду командувача дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил рф, а потім був підвищений на посаді і призначений командувачем Військово-повітряних сил.

Слідство встановило, що саме Кобилаш 8 липня наказав підлеглим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні.

Обстріл здійснила 22-а гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації Повітряно-космічних військ рф.

«Встановлено, що ворожий літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу російського міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю рф на відстані майже 600 км від кордону України. З території росії Х-101 увійшла в повітряний простір нашої держави в районі Чернігівщини і почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей. Це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального «обходу» української ППО і подальшого влучання в медзаклад. Приблизно о 10 год. 45 хв. російська Х-101 влучила у відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих та хронічних інтоксикацій лікарні «Охматдит», – розповіли у СБУ.

Внаслідок удару загинули дві цивільні особи – молодий лікар і дідусь пацієнтки. Щонайменше 34 особи, серед яких 9 дітей, були травмовані.

Кобилашу повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, пов'язане з умисним вбивством, скоєним за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, що у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Сергія Кобилаша. Його підозрюють у злочинах, скоєних з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023-го: йдеться про удари росії по енергетичній інфраструктурі України.

Українські правоохоронці повідомили Кобилашу про підозру за обстріл Одеси у квітні 2022 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: