Забруднення річки Десна: вода скоро може досягнути Київщини

Читать на русском
Забруднена вода у Десні вже за кілька днів дійде до Київської області. Такий новий прогноз Укргідрометцентру.
Колаж 24 каналу

Забруднення в Десні наразі накопичилося у Чернігові, але течія води дійде до території Київської області вже до кінця тижня.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 10 вересня.

Забруднення Десни вже дісталося Чернігова – ОВАУ Чернігові спостерігається неприємний запах та мор риби, але менший, ніж вище за течією Десни.

Повідомляється, що за оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру забруднена вода орієнтовно може досягти Київщини 14-16 вересня.

«Усі служби працюють над тим, аби ситуація стабілізувалася. Зокрема, Міндовкілля співпрацює з ПрАТ «АК «Київводоканал» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів», – сказано у повідомленні.

У Мінприроди зазначають, що якщо якість води погіршиться, Київводоканал готовий негайно відкоригувати технологічні процеси, щоб показники якості питної води відповідали вимогам санітарних норм. Але на сьогоднішній день таких ризиків немає, запевнили у відомстві.

За результатами лабораторних досліджень, відібраних з річки Десна від гирла річки Сейм до Чернігова, встановлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіциту кисню. За інформацією Держводагентства, перевищення по марганцю є типовим для цієї пори року.

До впадання в Десну забруднення просувалося річкою Сейм суцільною масою темної води. Після потрапляння в Десну 27 серпня вода почала розріджуватися та фрагментуватись.

Загалом на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонни загиблої риби.

Нагадаємо, вода в Десні потемніла, місцями фіксується масовий мор риби. Забруднення вже дійшло до Чернігова.

Нещодавно у КМДА повідомляли, що якість води у столиці в нормі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: