ДБР завершило розслідування держзради Дубінського та його спільників

Читать на русском
Правоохоронці завершили розслідування стосовно народного депутата Олександра Дубінського та ще чотирьох осіб у справі про державну зраду.
фото Суспільне

Співробітники ДБР завершили розслідування щодо державної зради учасників злочинної організації, до складу якої входили народний депутат Олександр Дубінський та експрокурор.

Про це повідомили ДБР та Офіс генпрокурора у понеділок, 16 вересня.

Кого з колишніх та чинних українських чиновників запідозрили у держзраді після початку великої війниХтось із колишніх і чинних нардепів, міністрів, мерів та інших чиновників отримав підозру в держзраді під час повномасштабної війни – на інфографіці.

«Завершено досудове розслідування стосовно пʼяти учасників злочинної організації – чинного та колишнього народних депутатів України, експрокурора та двох керівників головного управління генштабу ЗСРФ… Наразі стороні захисту надано доступ для ознайомлення з матеріалами справи, після чого вона буде направлена до суду», – йдеться у повідомленні.

Слідчі не називають імен фігурантів, але за описом та обставинами справи очевидно, що мова йде також і про Олександра Дубінського.

Як відомо, діяльність злочинної організації було викрито у листопаді 2023 року. До неї входили Олександр Дубінський (позивний «Буратіно»), Андрій Деркач, його колишній помічник Ігор Колесніков (позивний «Ветеран», за матеріалами СБУ вже засуджений та відбуває покарання за державну зраду) та Костянтин Кулик (позивний «Пташка»).

Розслідування встановило, що у 2016 році головне управління Генштабу ЗС рф створило злочинну організацію, до якої увійшли два народні депутати, колишній працівник Генпрокуратури та інші особи.

Організація займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитацією української держави на міжнародній арені та діяла у вигляді агентурної мережі до 2022 року.

За свою діяльність учасники злочинної організації отримували гроші від генерального штабу рф. За попередніми оцінками, російські спецслужби витратили щонайменше 10 млн доларів.

При цьому Дубінський здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь росії. Він поширював російські наративи, зокрема про найвище політичне керівництво України. Для їхнього поширення він брав участь у громадських заходах.

Напередодні повномасштабного вторгнення росії Деркач та Кулик втекли за кордон та ховаються від правосуддя. Дубінський зараз перебуває під вартою.

Нагадаємо, 13 листопада 2023 року нардепу Олександру Дубінському було оголошено про підозру у державній зраді та участі у злочинній організації. 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав Дубінському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

До цього Дубінський вже отримував підозри – одну у серпні, ще одну в листопаді.

Депутату повідомили про підозру у службовому підробленні для виїзду за кордон, а також в організації схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

Також суд заарештував майно нардепа Дубінського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: