Як війна впливає на ментальне здоров'я українців

Читать на русском

Українці вже десять років воюють, переживають обстріли, окупацію та тортури, досвід біженства та життя із постійними відключеннями електроенергії. Особливо негативний вплив на ментальне здоров'я громадян мало повномасштабне вторгнення. Наразі, за оцінкою, Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 10 мільйонів людей мають ризик психічних розладів, і з наближенням зими ситуація загострюється. «Слово і діло» зібрало деякі цифри, які дають уявлення про масштаб проблеми.

Мільйонам українців загрожують психічні розлади через війну. Докладніше про вплив війни на ментальне здоров'я – на інфографіці.
Вплив війни на психічне здоров'яСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Як почуваються українці під час повномасштабної війни: результати опитувань

Дослідницька компанія Gradus Research під час повномасштабної війни провела кілька опитувань щодо стану ментального здоров'я українців.

Під час опитування, проведеного восени 2022 року, 41% українців оцінили свій стан ментального здоров'я як задовільний, тоді як половина (51%) визначили його як середній, 8% – незадовільний.

71% опитаних останнім часом відчували нервозність. Головною причиною цього вони назвали війну.

Опитування, проведене через рік (осінь 2023-го), показало, що так само 51% українців визначають свій ментальний стан як середній. Але водночас збільшилися частки тих, хто оцінює свій стан як незадовільний (з 8% до 11%) та зменшилась частка тих, хто вважає свій стан задовільним (з 41% до 38%)

Також до 77% зросла частка українців, які переживають стрес та сильну нервозність.

На початок 2024 року знову зросла частка українців, які визначають свій ментальний стан як незадовільний – до 13%. Також зменшилася частка опитаних (до 36%), які вважають свій ментальний стан задовільним. Ті самі 77% переживають стрес і відчувають нервозність.

Ще один тривожний факт із опитувань: більшість опитаних (78% станом на січень) ніколи не відвідували психолога чи психотерапевта. Але 40% із них не виключають такої можливості у майбутньому.

Свіже опитування, проведене в червні Центром Разумкова (на замовлення ZN.UA), показало, що у більшості українців (55,8%) психологічний стан за останній рік погіршився. У 33,6% він не змінився і лише у 2,9% – покращився.

Вплив війни на ментальне здоров'я: цифри

У Міністерстві охорони здоров'я ще на початку повномасштабної війни прогнозували, що близько 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної підтримки через пережите. При цьому 3-4 мільйонам з них знадобиться саме медикаментозне лікування.

ПТСР та загострення хронічних хвороб: як війна вплине на здоров'я українцівЧерез війну українці зіткнуться з ментальним виснаженням, посттравматичними стресовими розладами. Крім того, частіше зустрічатимуться серцево-судинні та онкологічні захворювання.

За оцінкою експертів, представленою Національним інститутом стратегічних досліджень, 40-50% населення потребуватиме психологічної допомоги. У певних групах населення кількість таких людей складатиме: серед військових та ветеранів – 1,8 мільйонів, серед людей старшого віку – 7 мільйонів, близько 4 мільйонів – дітей та підлітків.

За даними МОЗ, минулого року близько 135 тисяч пацієнтів (зокрема, 72 тисячі жінок та більше 18 тисяч дітей) звернулися зі скаргами на ментальне здоров'я до лікарів первинної ланки.

За сім місяців цього року допомогу отримали вже майже 277 тисяч пацієнтів, зокрема 42,5 тисячі дітей. Найбільше українців скаржилися на відчуття тривоги, знервованості та напруженості, а також на порушення сну.

Ще один наслідок війни – посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Він розвивається у близько 20% людей, які пережили травматичну подію або стали її свідком (зазвичай починає проявлятися приблизно через шість місяців після цього).

У МОЗ зазначали, що за останні два роки кількість пацієнтів із ПТСР зросла. Діагноз встановили:

  • 2021 рік – 3 тисячі 167 пацієнтів
  • 2022 рік – 7 тисяч 051 пацієнт
  • 2023 рік – 12 тисяч 494 пацієнти
  • 2024 рік – 3 тисячі 292 пацієнти (станом на початок березня)

Нагадаємо, українці, які постраждали під час війни, можуть отримати безкоштовні психологічні консультації та емоційну підтримку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: