ВАКС залишив без запобіжного заходу ексдиректора ДП «Укрвугілля»

Читать на русском
Антикорупційний суд не побачив підстав для застосування запобіжного заходу до підозрюваного експосадовця.

Вищий антикорупційний суд відпустив без запобіжного заходу колишнього генерального директора державного підприємства «Укрвугілля» Віталія Зюська. НАБУ і САП підозрюють його у зловживаннях на майже 12 млн грн.

Таке рішення 10 вересня ухвалила слідча суддя ВАКС Лариса Задорожна, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити в задоволенні клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді застави стосовно (Зюська – ред.). Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 5 днів з дня оголошення ухвали», – йдеться в рішенні.

Раніше у цій справі антикорупційний суд залишив без запобіжного заходу радника міністра енергетики.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексзаступнику міністра енергетики Максиму Немчинову та іншим. За версією слідства, наприкінці липня 2022 року через воєнні дії ринок вугілля в Україні був обмежений. З метою сталого проходження опалювального сезону 2022/2023 Кабінет міністрів зобов'язав ДП «Укрвугілля» постачати енергоносій визначеним виробникам електричної енергії, зокрема державному ПАТ «Центренерго».

Попри такі обмеження, бенефіціар приватної компанії, яка мала договір з ДП «Укрвугілля», у змові з ексзаступником міністра енергетики схилив директора «Укрвугілля» до продажу вугілля його компанії, яка до того ж мала понад 50 млн грн заборгованості перед держпідприємством. У результаті «Укрвугілля» поставило приватній компанії майже 24 тисяч тонн сировини, яку та перепродала з надлишком у майже 20 млн грн.

Водночас ПАТ «Центренерго» недоотримало 12,5 тисяч тонн вугілля та було змушене викупити його у жовтні 2022 року за значно вищою ціною, переплативши майже 12 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: