Мобілізація в Україні: що потрібно знати про розсилання повісток поштою

Читать на русском

В Україні військовозобов'язаним почали розсилати поштою повістки з вимогою з'явитися до територіального центру комплектування. Як писала УП, уряд днями виділив 71,8 млн гривень на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця року, які надсилатимуть рекомендованими листами. Як формуються такі повістки, кому її можуть відправити і в якому разі вона вважається врученою – на інфографіці «Слово і діло».

Повістки, які розсилають через Укрпошту, згенеровані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів – кому саме їх відправити не обирають у місцевому ТЦК.

На повістці має бути електронний підпис начальника ТЦК та спеціальний QR-код. За допомогою QR-коду через додаток «Резерв+» можна буде перевірити, чи справді начальник ТЦК підписав цей документ і чи є він справжнім.

Важливо, що повістку поштою може отримати будь-який військовозобов'язаний громадянин, незалежно від того, оновлено його військово-облікові дані чи ні.

Громадянам, які оновили дані, повістка прийде на вказану фактичну адресу проживання. Якщо дані не оновлені, повістку надішлють на адресу реєстрації (ця інформація є в базі даних «Оберіг», туди вона підтягується з різних реєстрів).

На явку до ТЦК після надсилання повістки поштою дається 14 днів. Повістка вважається врученою у разі:

  • отримання її на пошті військовозобов'язаним;
  • відмови отримати її на пошті;
  • відсутності військовозобов'язаного за адресою місця проживання, зазначеною при оновленні даних;
  • відсутності військовозобов'язаного за адресою зареєстрованого місця проживання, якщо інша адреса не вказувалася.

Нагадаємо, 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Що змінилося для військовозобов'язаних, кому можуть дати відстрочку і яке покарання загрожує ухилянтам, можна дізнатись із матеріалу «Слово і діло».

Після скасування статусу «обмежено придатний» для військовозобов'язаних чоловіків Міноборони оновило перелік хвороб для визначення придатності до служби.

На інфографіці – які штрафи передбачені за ухилення від мобілізації та порушення військового обліку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: