Кабмін спростив виплату одноразової допомоги у разі загибелі чи інвалідності військових

Читать на русском
Спрощено процедуру призначення одноразової допомоги у разі загибелі або інвалідності військовослужбовців.
spec-kor.com.ua/

Кабінет міністрів спростив процедуру призначення одноразової допомоги у разі загибелі чи інвалідності військовослужбовців.

Як повідомляє Міністерство у справах ветеранів, це передбачено постановою № 1090 від 24 вересня.

Кабмін розширив право на виплати у разі загибелі військовослужбовця: хто зможе отримати грошіВ Україні розширили коло осіб, які можуть отримати виплати у разі загибелі військового, його інвалідності або втрати працездатності.

До цього рішення про призначення одноразової допомоги приймалися міжвідомчою комісією, а кошти виплачували органи соціального захисту населення.

Тепер заяву про призначення виплат потрібно подавати до Мінветеранів, яке й ухвалюватиме рішення та проводитиме виплату шляхом зарахування коштів на банківський рахунок отримувача. Крім того, заяву можна буде подати через портал Дія.

У постанові йдеться, що одноразова допомога у разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім'ї загиблого (померлого) захисника або захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів станом на 1 січня (зараз це 3028 гривень, тобто 2 млн 271 тис. гривень).

Розмір одноразової допомоги у разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання особам з інвалідністю внаслідок війни:

  • інвалідність І групи – 400 прожиткових мінімумів (1 млн 211,2 тисячі гривень);
  • інвалідність ІІ групи – 300 прожиткових мінімумів (984 тисячі гривень);
  • інвалідність ІІІ групи – 250 прожиткових мінімумів групи (757 тисяч гривень).

Нагадаємо, що члени сімей загиблих військових також мають право на отримання 15 млн гривень допомоги.

Раніше Верховна рада ухвалила закон про статус військових, які воюють на території росії. Вони отримають такі самі виплати та преференції, як і ті, хто воює на передовій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: