В «Укренерго» розповіли, за яких умов зима зможе пройти без відключень світла

Читать на русском
В Укренерго назвали умови, за яких майбутня зима може минути без відключень світла або з мінімальними обмеженнями.
Getty Images

Україна може пройти зиму без обмежень електроенергії при температурі від нуля градусів за Цельсієм і вище або з незначними обмеженнями при температурі мінус 10-15 градусів морозу впродовж трьох діб.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», цитуючи в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Олексія Брехта.

Підготовка України до зими: яку допомогу обіцяли союзники для відновлення енергетикиНа інфографіці – яку допомогу надали союзники для відновлення енергетичної системи України.

«За температури, яка буде характеризуватися або нульовими, або позитивними значеннями ми будемо проходити цей період без обмежень. Якщо ж ми говоримо про температуру мінус 10-15 градусів за Цельсієм, обмеження можливі - вони не повинні перевищувати 1-1,5 тисяч МВт потужності», - заявив він.

За словами Брехта, зазначені обмеження еквівалентні одній черзі графіків погодинних відключень, що становить 4 години.

Згідно з оновленим енергетичним балансом системного оператора на осінньо-зимовий період 2024-2025 років, який було підготовлено компанією минулого тижня, на Україну можуть очікувати незначні обмеження електроенергії тільки протягом трьох місяців: у грудні-лютому.

Як пояснив Брехт, за сценарію 10-15 градусів морозу протягом трьох діб і більше дефіцит потужності в об'єднаній енергосистемі може становити 2-2,5 тис. МВт, що можна порівняти з двома чергами відключень. Однак зазначені величини є граничними і компанією відпрацьовано низку компенсаційних факторів, які передбачають зниження дефіциту.

«Серед таких чинників глава «Укренерго» назвав очікуване збільшення імпорту електроенергії з 1,7 ГВт до 2 ГВт, можливість використовувати аварійну допомогу з європейських країн обсягом 200 МВт, заплановане введення до кінця року об'єктів розподіленої генерації 500 МВт, а також відновлення до зими додатково 1 ГВт потужностей теплової генерації», - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, минулого тижня російські «шахеди» атакували енергооб'єкти в кількох регіонах України. Як результат пошкоджень – знеструмлювалися побутові та промислові споживачі.

Як відомо, в Україні 30 вересня споживання електроенергії стабілізувалося і зараз відповідає сезонним показникам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: