В Укргідрометцентрі назвали причину пилової бурі та спрогнозували, коли якість повітря покращиться

Читать на русском
Пилова буря в Україні утримуватиметься попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру зміниться.
poltavawave.com.ua

Сьогодні вранці, 30 вересня, у Каспійській низовині спостерігається пилова буря та високе запилення повітря. З того регіону вітер переносить пил в Україну.

Про це розповіли в Укргідрометцентрі.

Спалах метеору, пил із Сахари, сяйво да Вінчі: які рідкісні природні явища фіксували в УкраїніНа інфографіці – які нехарактерні для України природні явища зафіксовано за останні кілька років.

Цей дрібний пил осідає у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей.

«Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер. Ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря», – прогнозують фахівці.

На територію Київської області пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою.

«Втім для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу першого жовтня», – зазначили в Укргідрометцентрі.

Нагадаємо, сьогодні у деяких містах України помітили пилову бурю.

За даними дослідження, у 2023 році лише сім країн світу відповідали стандартам ВООЗ щодо вмісту найдрібніших частинок у повітрі, що викидаються транспортними засобами та промисловістю (PM2,5).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: