Литва звернулася до Гаазького суду з проханням розслідувати злочини режиму Лукашенка

Читать на русском
Міністерство юстиції Литви направило до МКС матеріали, що доводять скоєння злочинів режимом Олександра Лукашенка у Білорусі.
Фото: росЗМІ

Міністерство юстиції Литви направило до Міжнародного кримінального суду матеріали, які доводять скоєння злочинів режимом Олександра Лукашенка у Білорусі.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті відомства.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

За версією литовської сторони, чиновники та представники силових структур режиму Лукашенка скоїли щодо цивільного населення Білорусі такі злочини проти людяності:

  • серйозне позбавлення основних прав;
  • довільне затримання, судове переслідування та засудження;
  • сексуальне насильство;
  • незаконні вбивства;
  • фізична та психічна шкода;
  • тортури, нелюдське і принижувальне гідність;
  • примусова праця;
  • насильницькі зникнення.

Зазначається, що частину цих злочинів було скоєно на території Литви, яка є країною-учасницею Римського статуту. Це дає МКС підстави прийняти цю справу до розгляду.

«Поведінка білоруського режиму рівнозначна широкомасштабному та систематичному нападу на цивільне населення відповідно до державної політики щодо усунення будь-якої опозиції та інакодумства», – зазначено у заяві.

Нагадаємо, у червні повідомлялося, що в росії готуються до серйозного збільшення кількості ордерів на арешт топ-чиновників та парламентарів, виданих через війну проти України Міжнародним кримінальним судом.

Також повідомлялося, що Монголія відмовилася заарештувати російського лідера володимира путіна за ордером МКС, хоча країна є членом Римського статуту. У МКС пообіцяли відреагувати на це рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: