Новий генсек НАТО озвучив свою позицію щодо далекобійних ударів України по цілях у росії

Читать на русском
Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте висловився щодо дозволу на удари вглиб території росії.
Фото: Getty Images

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має право завдавати далекобійних ударів по території росії, оскільки це не суперечить концепції самооборони.

Заява політика пролунала на пресконференції 1 жовтня.

Чи можна Україні бити по території росії західною зброєю: позиція союзників (оновлено)Дедалі більше голосів на користь того, щоб дозволити Україні бити західною зброєю по цілях на території росії. Позиція союзників – на інфографіці.

«Україна має право захищати себе. І як свідчить міжнародне право, такий захист не закінчується на кордонах. Це також означає, що вони можуть вражати легітимні цілі на території агресора», – сказав Рютте.

Разом з тим, він підкреслив, що кожна країна-союзник НАТО повинна сама приймати рішення про зняття обмежень на удари вглиб території росії.

«Я розумію прохання України. Але це залежить не від мене, це союзники мають вирішувати, що робити», – заявив генсек НАТО.

Він також висловився про нещодавні ядерні загрози путіна, зазначивши, що Кремль поширює «безвідповідальну ядерну риторику».

Нагадаємо, що союзники продовжують дискусію щодо необхідності далекобійних ударів по території росії. За даними ЗМІ, це питання розділяє адміністрацію Джо Байдена і Капітолійський пагорб, воно також спантеличило партнерів у Європі, багато з яких виступають за зняття обмежень.

Також повідомлялося, що Україна все ж таки може отримати від США та Британії непублічний дозвіл на використання ракет Storm Shadow для ударів по цілях на території росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: