Гетманцев розповів, чому предмети «розкоші» виключили із законопроєкту про підвищення податків

Читать на русском
Данило Гетманцев пояснив, чому з законопроєкту про підвищення податків прибрали оподаткування операцій з предметами розкоші.
Фото: РБК-Україна

Верховна рада поки що вирішила не вводити нові «податки на розкіш», у тому числі через їх низький фіскальний ефект.

Про це голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сказав NV.

Які ставки податку на додану вартість діють у різних країнахСтавка податку на додану вартість у країнах світу – ​​на інфографіці. В Україні діє загальна ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

Він зазначив, що список операцій із розкішшю – предмет невичерпної дискусії.

«Скажімо, автомобіль є розкішшю? А що не є розкішшю? Або чому, скажімо, розкішшю є мобільний зв’язок, який вже давно не розкіш? Коли ми починаємо визначати вичерпний перелік предметів розкоші, ми ніколи не можемо ні з ким домовитися і завжди хтось вважає себе ображеним — той, хто потрапив під цей перелік, а хтось, навпаки, у виграші», – розповів депутат.

Ще один аргумент на користь відмови від такого податку – складно аргументувати ставки. «Я досі не можу зрозуміти, чому ювелірка мала платити, за версією Мінфіну, 30%, автомобілі — 15%, квартири — 5%, банківське золото — 5%. Чому 5%, чому не 25%? Аргументації ніякої немає, і її насправді, напевно, не може бути», – пояснив Гетманцев.

Крім того, додав він, фіскальний ефект від таких податків невеликий: «Ми отримуємо досить велику групу незадоволених та фіскальний ефект у розмірі трьох-чотирьох мільярдів від запровадження якогось із цих видів податків».

Нагадаємо, спочатку Кабмін пропонував ввести військовий збір для операцій із купівлі банківських металів, нерухомості та для першої реєстрації автомобіля. Під час доопрацювання законопроєкту від запровадження військового збору на предмети розкоші вирішили відмовитися.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко пояснив, чому Кабмін пропонує підвищити військовий збір, а не ПДВ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: