ВАКС вкотре продовжив обов'язки підозрюваному організатору справи Держспецзв'язку

Читать на русском
Антикорупційний суд вкотре підтримав прохання прокурора САП про продовження строку дії запобіжного заходу.
фото: cip.gov.ua

Вищий антикорупційний суд продовжив до 20 листопада строк дії обов'язків, покладених на підприємця Романа Коваля. НАБУ і САП підозрюють його в організації заволодіння понад 62 млн грн під час закупівлі Держспецзв'язку, де одним з підозрюваних є колишній голова служби Юрій Щиголь.

Таке рішення 20 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд узяв під варту організатора справи колишнього голови Держспецзв'язку Юрія Щиголя підприємця Романа Коваля. На нього поклали наступні обов'язки: прибувати на кожну вимогу; не відлучатися за межі України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утриматись від спілкування зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти. Прокурор САП вкотре просив продовжити їхню дію.

«Клопотання про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Коваля – ред.), задовольнити. Продовжити підозрюваному на два місяці – до 20 листопада 2024 року, строк дії обов'язків», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю, його заступнику та іншим у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн. За версією слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 років кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: