Військова економіка путіна постраждає, якщо Саудівська Аравія знизить світові ціни на нафту – експерти

Читать на русском
Якщо Саудівська Аравія обрушить світові ціни на нафту, це серйозно вдарить по російському бюджету, кажуть експерти.
economictimes.indiatimes.com

Росії не вистачить коштів на збереження військової економіки, якщо Саудівська Аравія реалізує плани щодо збільшення видобутку сирої нафти.

Про це пише Politico із посиланням на експертів.

«З нафтою по $40 путін не зможе воювати»: Трамп розповів, як саме закінчить війну в УкраїніЗгідно з його словами, зупинити російського диктатора путіна здатне значне зниження ціни на енергоносії.

Саудівська Аравія, як пише видання, все більше розчаровується в нездатності інших нафтових держав координувати скорочення поставок, щоб підняти ціни на нафту приблизно до 100 доларів за барель порівняно з поточними 70. Тепер країна готова відреагувати та експортувати більше нафти, щоб захопити частку ринку та прибуток, навіть попри падіння цін.

Ця стратегія може обрушити ціни на нафту та стати поганою новиною для володимира путіна, оскільки нафта та газ є найбільшим джерелом доходу для російського бюджету.

Російський аналітик Михайло Крутіхін сказав, що можливий крок Саудівської Аравії є «величезним ризиком» для державного бюджету Кремля.

Економістка і наукова співробітниця Фонду Карнегі за міжнародний мир Олександра Прокопенка погодилася, що ставки для Кремля високі: «За поточного обмінного курсу падіння цін на нафту на 20 доларів призведе до падіння доходів на 1,8 трильйона рублів (20 мільярдів доларів). Це еквівалентно приблизно 1 відсотку ВВП росії».

«Уряду доведеться обирати: або скоротити витрати, що малоймовірно під час війни, або змиритися з інфляційним тиском і задушливо високими відсотковими ставками», – додала вона.

Експерти нафтового ринку майже не сумніваються, що Саудівська Аравія має величезний виробничий та експортний потенціал, що дозволяє змінити тактику та прагнути домінування на ринку за рахунок обсягів.

Росію, поряд з такими країнами, як Казахстан та Ірак, звинувачують у постачанні більшої кількості нафти, ніж узгоджено з картелем ОПЕК+. Москва постійно перевищує свою добровільну квоту, яка нині становить 8,98 млн барелів на день, незважаючи на неодноразові обіцянки привести видобуток у відповідність до цільового показника.

Проте, навіть якщо Саудівська Аравія зробить свій хід, Кремль, який зазнає нестачі грошей, навряд чи відступить у війні проти України — незважаючи на те, що його бюджет складено з розрахунком на те, що сира нафта продаватиметься за ціною близько 70 доларів за барель.

«Ознаки дисбалансу в економіці посилюються. Але росія ще якийсь час зможе продовжувати фінансувати війну. Війна не закінчиться, тому що в рф закінчуються гроші», – констатувала Хелі Симола з Банку Фінляндії.

Нагадаємо, раніше в Саудівській Аравії попередили, що ціни на нафту можуть впасти до 50 доларів за барель, якщо країни-члени ОПЕК+, які порушують домовленості, не дотримуватимуться лімітів на виробництво.

Відповідно до проєкту трирічного бюджету, російський уряд очікує, що доходи країни від продажу нафти та газу знизяться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: