НАЗК вперше виплатило винагороду викривачу одного з експосадовців Міноборони

Читать на русском
Антикорупційне агентство виплатила грошові кошти колишньому керівнику одного з департаментів Міноборони.
Андрій Бойко злівафото: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції вперше виплатило винагороду викривачу корупційного злочину. Йдеться про колишнього директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони Андрія Бойка, завдяки якому засудили іншого експосадовця Міноборони.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, але не зазначає прізвища фігурантів.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про ексголовного аудитора Міноборони Бойка, який викрив ексзаступника начальника управління військових представництв МО Дмитра Комаху. Нещодавно Верховний суд затвердив оголошений Комасі вирок та покарання у вигляді 4,5 років позбавлення волі. Також він залишив без змін рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду про виплату викривачу, а саме Бойку, грошової винагороди в 1,68 млн грн.

«НАЗУ здійснило першу виплату викривачу корупції. Виплата здійснена відповідно до рішення АП ВАКС від 9 листопада 2023 року. Викривач, який отримав винагороду - чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. У 2021 році він звернувся із заявою до НАБУ, в якій повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 млн грн за дії в інтересах певного ТОВ», – інформує Нацагентство.

Як зазначають у НАЗК, завдяки співпраці з Кабінетом міністрів, Державною казначейською службою, Міністерством фінансів та Міністерством економіки вдалося дійти згоди щодо виплат винагород. Оскільки раніше була відсутня врегульована процедура їх виплат.

«Це – фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі – наступний кейс (йдеться про судове рішення в іншій справі – ред.)», – зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик.

За даними «Слово і діло», йдеться про виплату майже 13,3 млн грн Євгену Шевченку за викриття експершого заступника голова начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Миколи Ільяшенка, який пішов на угоду про визнання винуватості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: