Білоруська компанія постачала в Україну добрива попри санкції – ЗМI

Читать на русском
Білоруський виробник мінеральних добрив «Гродно Азот» постачав в Україну продукцію під виглядом туркменського виробництва через ОАЕ та рф.
Фото: Гродно Азот

Білоруський виробник мінеральних добрив «Гродна Азот» постачав свою продукцію в Україну, обходячи санкції. Транспортування відбувалось через росію.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Рада ЄС ухвалила низку санкцій проти БілорусіРада ЄС 29 червня ухвалила обмежувальні заходи, спрямовані проти білоруської економіки, з огляду на участь режиму в незаконній війні росії проти України.

Незважаючи на заборони України та ЄС, добрива відправлялися залізницею до російського Ростова, звідки їх транспортували через Болгарію в Україну, видаючи за продукцію туркменського походження.

Журналістам видання вдалося отримати ухвалу Шевченківського районного суду Києва, де описується схема постачання білоруських добрив в Україну. Слідство виявило, що українська компанія «Оскар Оптима» займалася організацією цих поставок.

Згідно з судовими документами, продукція від білоруської компанії «Гродно Азот» спершу доставлялася в порт Ростова-на-Дону (росія), звідки транспортувалася до болгарського порту Бургас. Далі добрива вирушали до міста Русе на Дунаї, а звідти — до українського порту Ізмаїл.

У ході розслідування, яке проводиться СБУ та Генпрокуратурою, було виявлено підроблені сертифікати походження продукції. Зразки добрив, ввезених в Україну, повністю збігаються з продукцією «Гродна Азот», що підтвердили українські експерти. Всього таким чином було імпортовано близько 4,9 тисяч тонн добрив.

У виданні також нагадують, що Україна запровадила санкції проти «Гродно Азоту» після того, як Білорусь підтримала повномасштабне вторгнення рф. Водночас санкції Європейського Союзу проти цієї компанії діють ще з 2021 року.

Нагадаємо, у четвер, 3 жовтня, Британія розширила перелік санкційних суб’єктів та включила до них білоруський «Альфа-банк». Причиною стала підтримка установою режиму Лукашенка через свою діяльність у фінансовому секторі країни.

А раніше Європейський Союз затвердив новий пакет санкцій проти Білорусі, куди увійшли 28 людей. У ЄС їх вважають причетними до репресій та порушень прав людини у цій країні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: