МКС може розслідувати страти українських військовополонених росіянами – прокурор Хан

Читать на русском
Міжнародний кримінальний суд має мандат розслідувати випадки страт українських військовополонених росіянами.
jfjustice.net

Міжнародний кримінальний суд має мандат, щоб розслідувати позасудові страти українських військовополонених росіянами.

Про це на пресконференції сказав головний прокурор МКС Карім Хан, повідомляє «Бабель».

Воєнні злочини росіян: скільки страт українських військових зафіксували в ООННа інфографіці – скільки страт українських військовополонених окупантами задокументували в ООН.

«Навіть війна має правила. І не можна без суду і слідства страчувати цивільних або військовополонених, які склали зброю. Якщо люди діють безкарно, це підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», – сказав Хан.

Він додав, що МКС має методологію та стратегію розслідувань злочинів в Україні.

Перш ніж вибрати, за яке розслідування братися, МКС вивчає багато факторів. «Ми дивимося на серйозність звинувачення, на наявність доказів, зобовʼязання рухатися зі швидкістю, яка є актуальною, і на те, куди ведуть докази. І ми зосередимося на цьому. Я намагаюся менше говорити та показати, що існує новий підхід, за яким офіс намагається розслідувати справи не тільки в Україні, але і в багатьох ситуаціях», – пояснив Хан.

Нагадаємо, нещодавно у Покровському районі Донецької області стався наймасовіший відомий випадок страти українських військових: росіяни розстріляли одразу 16 бійців, які здалися в полон. Правоохоронці попередньо встановили особи вбитих.

Також на Донеччині російські загарбники розстріляли трьох беззбройних українських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: