Воєнні злочини росіян: скільки страт українських військових зафіксували в ООН

Читать на русском

У Покровському районі Донецької області стався наймасовіший відомий випадок страти українських військових: росіяни розстріляли одразу 16 бійців, які здалися в полон. Це чергове порушення Женевської конвенції окупантами. Як у вересні повідомив генеральний прокурор Андрій Костін у коментарі CNN, з початку повномасштабної війни відомо про 28 випадків, коли російські військові вбивали наших бійців, які здалися в полон. Загинули таким чином 62 українця.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини також фіксує випадки страти українських військових у звітах. Їхні дані – на інфографіці «Слово і діло».

На інфографіці – скільки страт українських військовополонених окупантами задокументували в ООН.
Скільки українських військових стратили росіяниСлово и делоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За перший рік повномасштабної війни – з лютого 2022 до лютого 2023 року – в ООН задокументували позасудові страти 15 українських військовополонених.

У звіті, опублікованому в жовтні 2023 року, йдеться про ще шість позасудових страт українських військовополонених.

Наводиться приклад, коли у вересні 2022-го двох полонених українців розстріляли за відмову виконувати небезпечну роботу біля фронтової позиції. У березні того ж року російські військові розстріляли двох полонених військових у Чернігівській області.

Згадується також страта українського військового Олександра Мацієвського, котрий перед розстрілом сказав: «Слава Україні». І випадок обезголовлення українського військового.

У звіті від березня 2024 року йдеться про те, що ООН зафіксувала 12 випадків страти щонайменше 32 захоплених українських військовополонених.

Зокрема, підтверджено, що в районі Роботиного Запорізької області група російських солдатів розстріляла трьох українських військових, які здалися в полон і стояли на колінах з руками за головою. Ще один випадок біля Роботиного – українського військового застрелили у підвалі будинку після тортур.

Теж у Запорізькій області окупанти стратили двох українських солдатів і пізніше вбили третього, якого було поранено через вибух міни.

У травні 2024 року, за даними ООН, двох поранених українських військових було страчено росіянами біля села Бугруватка Харківської області.

За даними звіту ООН, опублікованого влітку, підтверджено страту ще 14 українських військовослужбовців.

Зокрема, один інцидент стався ще у серпні 2022 року: росіяни захопили групу українських військових та застрелили одного з них, бо він, ймовірно, йшов недостатньо швидко.

Нагадаємо, у вересні в соцмережах з'явилися фото беззбройного українського військовополоненого, вбитого мечем. Інцидент стався у Новогродівці Донецької області, прокуратора розпочала розслідування.

Раніше прокуратура розпочала розслідування за фактом можливого розстрілу окупантами трьох українських військовополонених у Покровському районі.

Також нещодавно стало відомо, що російські солдати вбили на Торецькому напрямку трьох військовослужбовців ЗСУ, які хотіли здатися в полон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: