У Рівному викрили групу із майже 30 осіб, які організували схему ухилення від мобілізації

Читать на русском
У Рівному викрили схему ухилення від мобілізації, до якої були причетні 29 осіб. Ухилянтам допомагали уникнути призову на підставі підроблених документів про наявність тяжких захворювань.
Фото: СБУ

Правоохоронці викрили у Рівному злочинну групу із 29 осіб, які організували схему ухилення від мобілізації.

Про це повідомляють СБУ та поліція.

Викрито вже сотні злочинних груп, які допомагали ухилянтам – ДПСУПрикордонники викрили понад 570 груп, які організували незаконний перетин кордону від початку великої війни.

За даними правоохоронців, схему організувала 50-річна мешканка Рівненського району разом із двома знайомими. До цього вони залучили 26 медичних працівників. Серед них – чиновники медико-соціальних експертних комісій обласного центру.

«За гроші фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця або нервової системи. Вартість таких «послуг» становила від 15 до 20 тис. американських доларів з одного клієнта. Для реалізації «схеми» фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні. У подальшому на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність «хворих» до військової служби», – розповіли у СБУ.

Правоохоронці затримали трьох організаторів схеми під час передачі 16,7 тисяч доларів від нового «клієнта».

Під час обшуку у фігурантів виявлено понад 14 млн гривень, ймовірно, отриманих незаконним шляхом. Також вилучено підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерна техніка на місці злочину.

Затриманим повідомили про підозру ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Вони перебувають під вартою.

Правоохоронці продовжують розслідування, щоб залучити всіх причетних до схеми, зокрема ухилянтів.

Нагадаємо, раніше СБУ нейтралізувала ще одне злочинне угруповання, яке заробляло гроші на ухилянтах. У Київській та Харківській областях затримано 14 зловмисників, причетних до оборудок.

Крім того, недавно стало відомо про схему, яку організував співробітник Малиновського ТЦК Одеси. Він коригував дані військовозобов'язаних у базі «Оберіг» за 4-7 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: