СБУ затримала очільників двох Київських ТЦК, які «заробляли» на ухилянтах

Читать на русском
Служба безпеки України затримала начальників Бориспільського і Бучанського ТЦК, , які заробили на схемі з ухилення від мобілізації понад 1 млн доларів.
фото: СБУ

На схемі з ухилення від мобілізації викрили начальників Бориспільського і Бучанського територіальних центрів комплектації Київщини, а також їхнього спільника. Під час обшуків у них вилучили понад 1 мільйон доларів.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що СБУ та Офіс генерального прокурора за сприяння керівництва Міністерства оборони та командування Збройних сил України ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації.

Ухилення від мобілізації та порушення правил військового обліку: як штрафуватимутьНа інфографіці – які штрафи загрожують за порушення правил призову, а також за порушення правил мобілізації.

За даними слідства, керівники Бориспільського та Бучанського ТЦК організували схему ухилення військовозобов’язаних від мобілізації. Вони забезпечували виготовлення підроблених медичних документів, які в подальшому слугували підставою для визнання військовозобов’язаних непридатними до військової служби та їх виключення з військового обліку.

Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих виявили понад 1,2 млн доларів. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

На цей час задокументовано більше 20 осіб, які у такий спосіб намагалися ухилитися від мобілізації.

До своєї протиправної діяльності підозрювані намагалися залучити службових осіб Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України для безперешкодного затвердження необхідних документів.

У приміщеннях ТЦК, а також за місцем проживання керівників ТЦК, їхнього спільника, «ухилянтів» та в автомобілях фігурантів правоохоронці провели 33 обшуки.

Було вилучено майже пів мільйона доларів США, ще понад 600 тисяч доларів США у їхнього спільника, а також військово-облікові та медичні документи військовозобов’язаних.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця.

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тис. доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.

Фігуранти перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років тюрми.

Нагадаємо, що поліція Тернопільщини ліквідувала корупційну схему представників районного ТЦК. За кожну послугу вони брали від 1 до 15 тисяч доларів.

Народний депутат Дмитро Наталуха заявляє, що близько 800 тисяч військовозобов'язаних чоловіків «пішли в підпілля», щоб уникнути мобілізації» – вони змінили адресу та влаштувалися на роботу неофіційно.

Також на Тернопільщині судитимуть депутата сільської ради, який під виглядом волонтерів переправив за кордон 74-х військовозобов’язаних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: