ХАМАС намагався переконати Іран приєднатися до своєї атаки на Ізраїль 7 жовтня – NYT

Читать на русском
Спочатку ХАМАС планував здійснити атаку на Ізраїль восени 2022 року. Проте терористичне угруповання відкладало виконання плану, намагаючись переконати Іран і Хезболлу взяти в ньому участь.
mind.ua

ХАМАС намагався переконати союзні Іран і «Хезболлу» долучитися до минулорічної атаки терористичного угрупування на Ізраїль 7 жовтня.

Про це повідомляє The New York Times.

Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про заручників рік по томуТерористи ХАМАС захопили 251 заручника під час нападу на Ізраїль. Що про них відомо рік по тому – на інфографіці.

Як зазначається, про відповідну інформацію стало відомо після ознайомлення з протоколами десяти зустрічей вищого керівництва ХАМАСу, які були вилучені ізраїльськими військовими, зокрема, про підготовку до нападу на Ізраїль.

Згідно з матеріалами ЗМІ, спочатку ХАМАС планував здійснити атаку на Ізраїль восени 2022 року. Проте терористичне угруповання відкладало виконання плану, намагаючись переконати Іран і «Хезболлу» взяти в ньому участь.

Вже у липні 2023 року ХАМАС направив свого високопосадовця до Лівану, де він зустрівся з високопоставленим іранським командиром і попросив допомоги з ударами по чутливих ізраїльських об’єктах на початку атаки.

Водночас, іранський командир відповів ХАМАСу, що Іран і «Хезболла» підтримують план, але їм потрібно більше часу для підготовки.

«Хоча ХАМАС був упевнений у загальній підтримці своїх союзників, дійшов висновку, що, можливо, йому доведеться продовжувати без їхньої повної участі — частково, щоб не дати Ізраїлю розгорнути нову передову систему протиповітряної оборони до того, як відбудеться напад», – зазначає видання.

Повідомляється, що на рішення напасти на Ізраїль також вплинуло бажання ХАМАСу перешкодити зусиллям з нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

Також стало відомо, що ХАМАС навмисно уникав серйозних протистоянь з Ізраїлем протягом двох років, починаючи з 2021 року, щоб максимально збільшити несподіваність нападу 7 жовтня.

Нагадаємо, нещодавно Іран пригрозив союзникам США в Перській затоці і на Близькому Сході завдати по них удару, якщо з їхньої території буде здійснено атаку.

Як відомо, в Iзраїлі пообіцяли «смертоносну та несподівану» відповідь Ірану. Видання Economist назвало чотири можливі варіанти відповіді Ізраїлю на атаку Ірану.

Також на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, кого із керівництва ліванського угруповання «Хезболла» ліквідував Ізраїль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: