Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про заручників рік по тому

Читать на русском

Бойовики палестинського терористичного руху ХАМАС рік тому напали на Ізраїль та вбили понад тисячу мирних жителів. Ще 251 особа – ізраїльтяни, іноземці, люди з подвійним громадянством – опинилася у заручниках на території Сектору Гази. За рік удалося звільнити менше половини викрадених, доля частини людей залишається невідомою. В Ізраїлі періодично відбуваються протести, учасники яких вимагають від прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу укласти угоду про перемир'я та звільнити заручників. Що відомо про процес визволення – на інфографіці «Слово і діло».

За даними влади Ізраїлю, бойовики ХАМАС під час нападу на південь країни викрали 251 особу – це військові, мешканці прикордонних кібуців та учасники музичного фестивалю Supernova, який проходив у пустелі Негєв.

Терористи ХАМАС захопили 251 заручника під час нападу на Ізраїль. Що про них відомо рік по тому – на інфографіці.
Що відомо про заручників ХАМАССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Близько половини заручників – це громадяни інших держав або іноземці з подвійним громадянством: Таїланд – 54 (в основному сезонні працівники, які працювали у сільськогосподарських кібуцах), Аргентина – 15, Німеччина та США – по 12, росія та Франція – по 6, Непал – 5, Мексика, Парагвай, Танзанія, Угорщина, Філіппіни, Шрі-Ланка – по два, Китай, Нідерланди, ПАР, Румунія, Уругвай – по одному.

За рік вдалося звільнити близько 117 осіб – переважно це жінки, діти та іноземні працівники.

У першу чергу, «з гуманітарних міркувань», бойовики ХАМАС відпустили чотирьох жінок похилого віку – це сталося 20 та 23 жовтня 2023 року. ЗМІ вважають, що посередником виступив Катар.

31 жовтня ізраїльські військові під час операції у Секторі Газа звільнили рядову ЦАХАЛ Орі Магідіш.

У листопаді минулого року частина заручників була звільнена в період тимчасового перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС: 24 листопада – 24 особи, 25 листопада – 17 осіб, 26 листопада – 17 осіб, 27 листопада – 11 осіб, 28 листопада – 12 осіб, 29 листопада – 16 осіб, 30 листопада – 8 осіб.

Ще кількох заручників цього року було звільнено в результаті рейдів ЦАХАЛ у Газі: 12 лютого – дві особи, 8 червня – 4 особи, 27 серпня – одна людина.

Підтверджено загибель ще 70 заручників, причому близько половини тіл все ще перебувають на території Гази (решту вдалося повернути родичам).

Ще 64 особи вважаються живими (але це може бути й не так), більшість із них – ізраїльтяни.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, громадяни яких країн загинули чи постраждали від нападу ХАМАС на Ізраїль. Серед них понад 20 українців.

Також ми писали, кого з лідерів та командирів ХАМАС було ліквідовано після 7 жовтня 2023-го.

У травні прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони країни Йоава Галанта та трьох лідерів ХАМАС. Реакція світу – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: