Кого із керівництва ліванського угруповання «Хезболла» ліквідував Ізраїль

Читать на русском

Конфлікт між Ізраїлем та ліванським угрупуванням «Хезболла» значно загострився в останні місяці. 17-18 вересня Ізраїль здійснив масштабну операцію щодо підриву пейджерів та інших електронних пристроїв, що належать членам «Хезболли». А 1 жовтня армія розпочала наземну операцію на території Лівану. Крім того, Ізраїлю вдалося ліквідувати багаторічного лідера угруповання Хасана Насраллу та його можливих наступників. Хроніка ліквідації керівництва «Хезболли» – на інфографіці «Слово і діло».

Найсерйозніших втрат верхівка угруповання «Хезболла» зазнала у вересні та жовтні 2024-го.

Ізраїль ліквідував багаторічного лідера Хезболли Хасана Насраллу, його наступників та ще більше десятка командирів. Докладніше – на інфографіці.
Ліквідація керівництва ХезболлиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

27 вересня армія Ізраїлю ліквідувала Хасана Насраллу, який понад три десятиліття був лідером «Хезболли». Він був убитий внаслідок авіаудару по центральному підземному штабу угруповання в одному з районів Бейрута.

Атаку було здійснено в момент, коли там зібралося найвище командування. За кілька годин у «Хезболлі» підтвердили загибель Насралли.

Як стало відомо з публікації у Financial Times, розвідка Ізраїлю майже 20 років збирала інформацію, щоби ліквідувати Насраллу.

Раніше були здійснені невдалі спроби: зокрема, у 2006 році його намагалися ліквідувати, завдавши авіаудару по одному з підземних бункерів. Після цього розвідка змінила підхід до питання та почала збирати інформацію про бійців угруповання.

За багато років, накопичивши велику кількість даних, ізраїльтяни вже могли встановлювати місцезнаходження Насралли, який жив переважно в тунелях та бункерах. 27 вересня ЦАХАЛ скинув на будівлю, під якою був бункер, близько 80 бомб, щоб напевно вбити Насраллу.

8 жовтня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив, що його армія ліквідувала наступника Насралли, а також «наступника його наступника».

Наступником Насрали лише кілька днів був Хашем Сафіддін. Повідомлялося, що 5 жовтня його було вбито внаслідок ізраїльського авіаудару по Бейруту. Хто був його наступником – невідомо.

Також у вересні одним ударом Ізраїль ліквідував одразу близько десяти командирів угруповання, зокрема Ібрагіма Акіла, командира навчального підрозділу Абу Хасана Саміра та Ахмед Вахбі, який керував військовими операціями спецпідрозділу «Радван» під час війни у Газі до початку 2024 року.

24 вересня було вбито Мохаммада Суура, який очолював підрозділ безпілотників угруповання, а 26 вересня – Ібрагім Кобеїсі, який очолював ракетний підрозділ.

Після Насралли Ізраїль ліквідував Набіля Каука – заступника голови центральної ради «Хезболли». 1 жовтня було вбито Мохаммада Касіра, який відповідав за отримання зброї від Ірану.

3 жовтня у Бейруті загинув голова управління комунікаційних мереж руху Мухаммад Рашид Сакафі, а 9 жовтня – Ахмад Джахаут, зв'язковий із Сирією.

Крім того, ще в січні в Лівані було знищено одного з ключових командирів «Хезболли» Віссам ат-Тавіля. Він керував підрозділами спецназу угруповання «Сил Радуана». Також було вбито командира повітряного підрозділу «Хезболли» Алі Хусейна Бурджі.

3 липня «Хезболла» підтвердила загибель високопоставленого командира Мохаммада Німаха Насера, який керував підрозділом «Азіз» – він відповідає за запуск ракет із південного заходу Лівану.

30 липня внаслідок авіаудару ЦАХАЛ по Бейруту загинув Фуад Шукр – він був старшим радником Насралли у військових справах.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з лідерів та командирів ХАМАС був ліквідований після нападу на Ізраїль.

З інфографіки можна дізнатися, що відомо про заручників ХАМАС за рік після нападу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: