Іран передав росії два супутники для запуску на орбіту – ЗМI

Читать на русском
Іран передав два супутники до росії, де їх планують запустити на орбіту за допомогою російського космічного корабля.
Фото: getty images

Іран відправив два супутники власного виробництва до росії, де вони будуть виведені на орбіту за допомогою російського космічного корабля.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на агентство Tasnim.

Зазначають, що передача супутників – це частина посиленої космічної співпраці між Іраном та росією, які знаходяться під санкціями США.

Супутник Kowsar призначений для зйомки високої роздільної здатності, а Hodhod – супутник зв'язку. Вони є першими великими проєктами іранського приватного космічного сектору.

У лютому 2024 року росія запустила іранські супутники на орбіту, як це робила і раніше у 2022 році. У той час представники США висловлювали занепокоєння через співпрацю між москвою та Тегераном у космічній сфері, зазначаючи, що ці супутники можуть не тільки посилити можливості росії в Україні, але й допомогти Ірану відстежувати можливі військові цілі в Ізраїлі та інших країнах Близького Сходу.

Додають також, що супутники можуть мати мирне застосування. Kowsar може використовуватися для сільського господарства, моніторингу природних ресурсів та екологічних катастроф, тоді як Hodhod призначений для супутникового зв’язку в важкодоступних районах.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялось, що керівництво Європейського Союзу має намір запровадити санкції проти Ірану у зв'язку з постачанням ракет російській армії.

А у вересні росія за посередництва Ірану вела таємні переговори про постачання протикорабельних ракет єменським хуситам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: