Британські «пси» на службі у ЗСУ: що відомо про роботів-собак BAD2 на фронті

Читать на русском

ЗСУ вже кілька місяців використовують на полі бою роботизованих собак, це перше відоме бойове застосування таких машин. Мова про Brit Alliance Dog (BAD.2), поставлених Україні британською компанією. Станом на кінець серпня наші бійці мали таких близько 30 штук. Для чого потрібні роботи-собаки і що відомо про їх характеристики – на інфографіці «Слово і діло».

BAD.2 (друге покоління) – це безпілотний наземний апарат на чотирьох «лапах», які забезпечують стабільність та мобільність у подоланні перешкод та нерівних поверхонь. Робот може присідати, стрибати та бігти.

Робот-собака керується дистанційно оператором (на відстані до 3,5 км), може працювати протягом п'яти годин та пересуватися зі швидкістю близько 15 км на годину.

Роботи-собаки використовуються для широкого спектру військових завдань. Вони можуть доставляти вантажі на лінії зіткнення (до 10 кг), наприклад боєприпаси або медикаменти. Також BAD.2 виконують розвідувальні функції: вони досліджують місця, куди не може потрапити звичайний повітряний дрон (наприклад, усередині будівель), виявляють міни-пастки та відстежують пересування російських військ. Виконання цих завдань роботами знижує ризики для українських бійців. Робот безшумний, може записувати відео та звук.

Для орієнтування на полі бою робот покладається на технологію дистанційного зондування та теплову інфрачервону камеру. Робот покритий спеціальним камуфляжем від німецької компанії Concamo, що ускладнює його виявлення як візуально, так і за допомогою тепловізора. Як тільки робот припиняє рух, він зливається із фоновою рослинністю.

Коштує робот-собака від 4,4 тисяч до 8,9 тисяч доларів залежно від модифікації.

«Робот-собака продемонстрував можливості щодо доставки критично важливого обладнання та свій потенціал як безцінний актив для військових підрозділів. BAD.2 продемонстрував виняткову рухливість та спритність, що має вирішальне значення для подолання складних та ворожих ситуацій», – заявила компанія-виробник Brit Alliance.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що відомо про ракету-дрон «Паляниця» та українську балістичну ракету.

З інфографіки можна дізнатися про здобутки українського ОПК під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: