Зеленський представить план перемоги на саміті ЄС – Боррель

Читать на русском
Під час наступної Європейської Ради за участі глав держав та урядів країн ЄС Володимир Зеленський планує подати план перемоги.
Getty Images

Президент Володимир Зеленський виступить на саміті Євросоюзу, що відбудеться 17-18 жовтня, де він представить український План перемоги.

Про це глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

«Ми розпочали сьогодні нашу Раду ЄС зі спілкування з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою, який поінформував нас про ситуацію на полі бою, та прокоментував елементи плану перемоги, який президент Зеленський представить під час наступної Європейської Ради», - зазначив Боррель.

Згідно з його словами, також під час обговорень було порушено питання просування та доповнення української формули миру.

Боррель наголосив, що Україну необхідно посилювати політичним та військовим шляхом, щоб змусити російського диктатора володимира путіна розпочати переговори. Але така перспектива діалогу «є дуже віддаленою».

«Ми вважаємо, що мир не можна плутати з капітуляцією. Протягом цього року ми бачили різке збільшення кількості жертв серед українського цивільного населення, жорстокі удари росії проти енергетичної та портової інфраструктури, а також проти зернового експорту. Вже кілька цивільних закордонних суден були вражені російськими балістичними ракетами, тож проблема експорту зерна знову повернулася», - наголосив високий представник ЄС.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський у середу, 16 жовтня, виступить у Верховній раді і публічно представить «план перемоги».

Нагадаємо, посол України в Німеччині Олексій Макєєв раніше заявив, що «план перемоги» у війні проти росії буде представлено українській та світовій громадськості вже найближчими днями.

До цього Володимир Зеленський вже презентував свій «план перемоги» президенту США Джо Байдену, а також деяким іншим союзникам, зокрема президенту Франції, канцлеру ФРН та прем'єр-міністрам Британії та Італії.

При цьому глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що деякі пункти плану можуть бути «дуже чутливими для українців» .

Минулого тижня Зеленський озвучив бажані терміни завершення війни з росією. За його словами, війну хотілося б закінчити у 2025 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: