Як змінювався рівень довіри українців до Зеленського та інституту президентства

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський очолює рейтинг довіри українців до політиків – йому довіряють понад половина громадян. Однак, якщо порівнювати з початком президентської каденції чи з початком повномасштабної війни, авторитет президента вже не такий безумовний. Як змінювався рівень довіри (за даними КМІС) – на інфографіці «Слово і діло».

Володимиру Зеленському на початку повномасштабної війни довіряли 90 відсотків українців, а зараз – 59 відсотків. Динаміка зміни рівня довіри – інфографіки.
Скільки українців довіряють ЗеленськомуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Після перших президентських і парламентських виборів Володимир Зеленський отримав великий кредит довіри від українців. У вересні 2019 року йому довіряли 80% опитаних, не довіряли – лише 9%, і 11% не змогли визначитись.

Перед початком повномасштабної війни ситуація кардинально змінилася, а баланс довіри-недовіри став для Зеленського негативним. У лютому 2022-го йому довіряли 37% українців, а не довіряли – 52%. Ще 11%, як і раніше, було складно відповісти однозначно.

Вторгнення росії та реакція влади на нього підняли рейтинг довіри до Зеленського вище, ніж на початку каденції. У травні 2022 року президенту довіряли 90% українців, не довіряли лише 7%. Ще 3% не змогли відповісти.

До кінця 2023 року рівень довіри знизився до 77%. Ще 22% українців не довіряли Зеленському. У лютому цього року рівень довіри та недовіри до президента становив 64% та 35% відповідно.

До травня рівень довіри опустився ще до 59%. не довіряли Зеленському 36% респондентів, 5% не змогли відповісти.

У вересні ситуація не змінилася: 59% українців довіряють Зеленському, 37% – ні. Добре для президента те, що баланс довіри-недовіри залишається позитивним, на відміну від ситуації перед вторгненням.

Щодо довіри в цілому до інституту президентства, то перед повномасштабною війною його рівень становив 27% (дані на грудень 2021 року). Водночас не довіряли 50% українців, 22% не змогли визначитися.

До кінця 2022 року на тлі війни рівень довіри до інституту президентства зріс до 84% (не довіряли лише 5%), але до грудня 2023-го він знизився до 62% (18% не довіряють).

Нагадаємо, наприкінці 2023 року Центр Разумкова та фонд «Демократичні ініціативи» склав рейтинг довіри до політиків, посадових осіб, громадських діячів. Найбільше народної довіри було у Володимира Зеленського.

За даними опитування, проведеного на початку року, лише 15% українців підтримують президентські вибори під час війни. Зеленський говорив, що впевнений у своїй перемозі на виборах, якби вони відбулися навесні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: