Запрошення в НАТО або ядерна зброя: Зеленський розкрив деталі своєї розмови з Трампом

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський обговорював питання членства України в НАТО з експрезидентом США та кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом.
Фото: AP

Президент Володимир Зеленський обговорював питання членства України в НАТО з експрезидентом США та кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом.

Про це глава держави розповів у ході пресконференції у Брюсселі.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

Він заявив, що зараз Україні потрібні міцні гарантії безпеки, оскільки меморандум Будапешту не захистив країну від російського вторгнення.

«Усі ці домовленості не спрацювали. Хто з цих великих країн, з цих ядерних держав постраждав? Всі? Ні, одна – Україна. Хто віддав ядерну зброю? Всі? Ні, одна – Україна. Хто сьогодні воює? Україна. І тому у нас так. У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: «Який вихід? Або Україна матиме ядерну зброю – і тоді це для нас захист – або ми повинні мати якийсь альянс», – сказав Зеленський.

Він додав, що найдієвішим варіантом є вступ до НАТО, а не повернення до ядерної зброї. Саме тому Україна хоче стати членом Північноатлантичного Альянсу.

«Ми обираємо НАТО. І я вважаю, що мене почув Дональд Трамп. Він сказав: «у вас справедливі аргументи». Я не хочу заглиблюватися в діалог із Дональдом Трампом. Тому що це було між мною та ним. Але я сказав, що ми поговорили про НАТО. І це було так, як я сказав. Я навів аргументи і він погодився з моїми аргументами», – підсумував президент.

Нагадаємо, що запрошення України до НАТО є першим пунктом плану перемоги у війні, який Зеленський представив напередодні.

При цьому у квітні Зеленський висловив думку, що Україна зможе стати повноцінним членом Альянсу тільки після перемоги у війні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: