Більше мільярда людей у світі живуть в умовах крайньої бідності – ООН

Читать на русском
В умовах крайньої бідності живе 1,1 мільярда людей у ​​всьому світі. Більше половини з них – діти.
istockphoto

У всьому світі 1,1 мільярда людей живуть в умовах крайньої бідності. При цьому 40% із них (455 мільйонів) проживають у країнах, де тривають збройні конфлікти або які перебувають у нестабільному становищі.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному за підтримки ООН. Цього року дослідження охопило 112 країн та 6,3 мільярда людей.

Як змінювався рівень бідності в УкраїніДо повномасштабної війни рівень бідності в Україні, за оцінкою Світового банку, становив 5,5 відсотків. За підсумками 2022 року він перевищив 24 відсотки і може ще зрости.

У країнах, що перебувають у стані війни, в середньому 34,8% населення живе в умовах бідності, тоді як у країнах, де немає конфлікту, лише 10,9% людей відносяться до бідних верств населення.

Крайня чи багатовимірна бідність означає не лише нестачу коштів, вона визначається за 10 показниками: здоров'я (дитяча смертність, харчування), освіта (тривалість навчання, кількість дітей, які отримують шкільну освіту) та рівень життя (вода, санітарія, електрика, паливо для приготування їжі, активи, а також стать людини).

Країни, які перебувають у стані війни, мають найвищі показники з усіх аспектів. Наприклад, більше 25% бідних людей там не мають доступу до електрики порівняно з 5% бідних у більш стабільних регіонах.

Аналогічні відмінності спостерігаються у таких областях, як дитяча смертність (8% проти 1,1%), доступ до харчування (20,8% проти 7,2%).

При цьому, за даними дослідження, із загальної кількості бідних у світі більше половини (584 мільйони) — це діти віком до 18 років, або 584 мільйони. У всьому світі майже 28% дітей живуть у злиднях порівняно з 13,5% дорослих.

Нагадаємо, водночас, за даними Світового банку, у крайній бідності живуть майже 700 мільйонів осіб або 8,5% населення світу.

Там також вважають, що у бідності живе близько третини населення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: