Експерти сумніваються в законності обіцянки Маска щодня розігрувати мільйон за підтримку його петиції

Читать на русском
Експерти вважають незаконним намір Маска розігрувати мільйон доларів серед виборців Пенсильванії, які підпишуть його петицію. Тут є ознаки підкупу.
Getty Images

Рішення Ілона Маска щодня розігрувати мільйон доларів серед зареєстрованих виборців Пенсильванії, які підпишуть його петицію на підтримку Конституції США, може бути незаконним.

Про це з посиланням на експертів пишуть CNN та Washington Post.

Маск вважає, що може «потрапити до в'язниці» у разі перемоги Гарріс на виборахІлон Маск вважає, що може потрапити до в'язниці, якщо на президентських виборах у США переможе Гарріс, а не Трамп.

Юристи засумнівалися у законності цього кроку, оскільки він прив'язує грошову винагороду до статусу реєстрації виборця, що заборонено федеральним законом. Федеральний закон встановлює кримінальну відповідальність для будь-кого, хто «платить, пропонує заплатити чи приймає плату за реєстрацію для голосування чи за голосування». Це карається тюремним ув'язненням на строк до п'яти років.

Губернатор Пенсильванії Джош Шапіро в інтерв'ю на каналі NBC News припустив, що правоохоронці можуть звернути увагу на дії Маска.

«Очевидно, що Маск має право висловлювати свої погляди. Він дуже ясно дав зрозуміти, що підтримує Дональда Трампа. Я ні, очевидно, у нас різні думки. Я не відмовляю йому у цьому праві. Але коли ви починаєте вливати такі гроші в політику, я думаю, це порушує серйозні питання, на які люди, можливо, захочуть поглянути», – сказав він.

«Коли ви починаєте обмежувати призи чи подарунки лише зареєстрованими виборцями або лише людьми, які проголосували, ось тут і виникають побоювання з приводу хабарництва. Обмежуючи призи лише зареєстрованими виборцями, складається враження, що ви даєте готівку за реєстрацію виборців», – сказав експерт із виборчого права Дерек Мюллер.

При цьому Мюллер зазначив, що більшість штатів вважають злочином лише винагороду за голосування.

Незважаючи на малі шанси на судове переслідування Маска, інші експерти з виборчого права засудили поведінку мільярдера.

Експерт із виборчого права у Школі права Каліфорнійського університету Рік Хасен вважає розіграш грошей Маском «явно незаконним підкупом». Він зазначив, що в інструкціях Міністерства юстиції прямо йдеться про те, що незаконно пропонувати лотереї, які «покликані спонукати або заохочувати» такі дії, як реєстрація виборців.

Колишній співробітник Міністерства юстиції Девід Беккер вважає, що премія для зареєстрованих виборців в одному з семи штатів, що можуть вплинути на результат президентських виборів, є переконливим доказом наміру Маска вплинути на гонку.

«Ви не можете дати людям щось цінне в обмін на те, що вони проголосують або зареєструються для голосування», – вважає юрист з фінансування виборчих кампаній у фірмі Harmon Curran Бретт Каппель. Він також посилається на федеральний закон.

Нагадаємо, зі звітів на сайті Федеральної виборчої комісії стало відомо, що Маск за три місяці пожертвував щонайменше 75 млн доларів політичному комітету на підтримку передвиборної кампанії Дональда Трампа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: